Sour cream-applepie
Ingrediënten
- Voor het deeg:
- 350 gr bloem
- 50 gr basterdsuiker
- een snufje zout
- 200 gr koude tot erwtjesgrootte gesneden boter
- 5 eetlepels koud appelsap
- Voor de vulling:
- 4-5 appels liefst gemengde soorten
- 1 beker zure room
- 2 eetlepels bloem
- 1 zakje vanillesuiker
- 3 eetlepels suiker
- 3 eetlepels basterdsuiker en gewone suiker door elkaar
- 1 theelepel koekkruiden
- 100 gr gehakte gemengde noten
Instructies
- Kneed een soepel deeg van de bloem, de basterdsuiker, het zout, de boter en het appelsap.
- Leg het deeg in folie verpakt 30 minuten koel weg, deel het dan in 2 stukken en rol elk stuk (tussen bakpapier) uit: de ene tot een ronde lap van ± 28 cm,
- de ander van 24 cm.
- Bekleed een met bakpapier beklede taart- of quichevorm van 24 cm met de grootste deeglap en snijd de rand bij.
- Schil voor de vulling de appels, boor de klokhuizen uit en snijd ze in heel dunne partjes.
- Klop een glad mengsel van de zure room, de bloem, de vanillesuiker en de suiker.
- Vermeng dit in een kom met de appelpartjes, schik de partjes in de deegvorm en verdeel er de room over.
- Bestrooi de roomvulling met een mengsel van de 2 soorten suiker, de koekkruiden en de gehakte noten.
- Snijd de tweede deeglap bovenop gelijkmatig naast elkaar in, maar niet in repen en leg hem over de vulling.
- Bak de pie 50 minuten bij 180°C, dek eventueel met aluminiumfolie af.
- Serveer de pie warm, met Amerikaans (pecan)noten-roomijs.