Kerstsoep

      Reacties uitgeschakeld voor Kerstsoep

Kerstsoep

Recept afdrukken
CategorieSoep
KeywordKerst
porties4 personen
AuteurOnbekende auteur

ingrediënten

Voor de soep:

Voor de roux:

  • 550 gram visballetjes (fiskbaltsjes) en bruine balletjes (brúne baltsjes).
  • 400 gram boter
  • 30 gram bloem
  • 2 ei
  • zout
  • peper
  • citroensap
  • sherry

Bereidingswijze

  • Maak de (visballetjes) en de (bruine balletjes) tevoren klaar volgens het recept op deze site.
  • Snijd de wortel en de ui in schijfjes.
  • Zet de schenkel in een liter water op en voeg zout, de schijfjes wortel en ui, de laurierblaadjes, de peperkorrels, de tijm, de marjolein en de dragon eraan toe. 
  • Trek er in 2 à 3 uur een geurige bouillon van.
  • Zeef de bouillon en giet er het glas rode wijn bij. 
  • Neem een flinke pan en smelt daarin 40 gram boter. 
  • Voeg de bloem toe en roer dit mengsel tot het lichtbruin van kleur is.
  • Schenk er dan langzaam en onder voortdurend roeren de bouillon bij.
  • Voeg de bruine balletjes en de visballetjes in ongeveer gelijke hoeveelheden met de eieren toe aan de soep.
  • Laat het geheel nog 5 minuten doorkomen. 
  • Maak de soep af naar smaak met wat zout, peper, een paar druppels citroensap en een scheutje sherry.
  • Desgewenst kan het gekookte en gare schenkelvlees in dobbelsteentjes worden gesneden, in een beetje boter voorzichtig bruin worden gebakken en aan de soep worden toegevoegd. 
  • Dien het op met kleine met boter besmeerde sneetjes volkorenbrood.