Pannetone

Panettone is een Italiaans luxebrood of cake met vruchten. Van oorsprong komt het uit Milaan en wordt vooral rond Kerstmis gegeten. 
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 100 gram sultanarozijnen
  • 2 eetlepels rum
  • 150 gram boter
  • 400 gram patentbloem
  • ½ theelepel zout
  • 1-1 ½ dl melk
  • 40 gram gist
  • 4 eetlepels fijne tafelsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3-4 eieren
  • 2 eidooiers
  • 50 gram fijngesneden bigarreaux
  • 50 gram van elk fijn gesneden amandelen, oranjesnippers en sukade
  • boter om in te vetten en te bestrijken
  • 125 gram abrikozenjam
  • 125 gram poedersuiker
  • 1-2 eetlepels rum of citroensap

Instructies

  • Besprenkel de rozijnen met de rum en laat ze 20 minuten wellen.
  • Doe de zachte boter en het zout in een schaal.
  • Verwarm de melk tot lauwwarm, roer de gist, de suiker, de vanillesuiker, de eieren en de eidooiers erdoor en giet dit mengsel bij de bloem.
  • Kneed het deeg ± 5 minuten met de deeghaken van een handmixer.
  • Meng de bigarreaux, de amandelen, de oranjesnippers, de sukade en de rozijnen door het deeg en laat het afgedekt met een doek op een redelijk warme plaats ± 40 minuten rijzen.
  • Vet een springvorm van 20-22 cm doorsnee in met boter.
  • Vorm een dubbele laag bakpapier van 30 x 75 cm tot een koker met de doorsnee van de springvorm, zet die met paperclips en in de springvorm vast.
  • Roer het deeg met een houten lepel nog eens door en zet het nog 10 minuten weg om te rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Vul de vorm met het deeg, dek het weer met een doek af en laat het op een warme plaats rijzen tot het de bovenrand van het bakpapier bijna raakt.
  • Bak de pannetone onder in de oven in 60-70 minuten goudbruin en gaar.
  • Bestrijk hem tijdens het bakken 2-3 keer met zachte boter.
  • Dek het brood, als de bovenkant te snel kleurt, halverwege de baktijd met bakpapier af.
  • Test aan het einde van de baktijd met een dunne breipen of het brood gaar is.
  • Laat de pannetone nog 5 minuten in de vorm en laat het brood 1 nacht op een rooster afkoelen.
  • Verwijder het papier pas kort voor het aansnijden van de pannetone.
  • Bestrijk de pannetone met de abrikozenjam.
  • Roer een dik glazuur van de poedersuiker met de rum of het citroensap en smeer dat als laatste over het brood.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Brood / Cake
Land van herkomst Italië