Appel amandeltaart
Allerhande 2005
Ingrediënten
- 300 g bloem
- 150 g witte basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 200 g koude boter in kleine blokjes
- 1 ei losgeklopt
- 6 zoetzure appels bijv. jonagold, in stukjes
- ½ eetlepel kaneelpoeder
- 50 g kristalsuiker
- 75 g amandelschaafsel
- 100 g speculaasjes
- ½ pakje amandelspijs à 300 g
Instructies
- In keukenmachine of met koele hand bloem, basterdsuiker, vanillesuiker, boter, helft van ei en mespunt zout mengen tot soepel deeg.
- Eenderde deel van deeg in plasticfolie verpakken en in koelkast 30 minuten laten opstijven.
- Rest van deeg in ingevette springvorm uitdrukken en vorm afgedekt met plasticfolie 20 minuten in koelkast zetten.
- Oven voorverwarmen op 200 °C.
- Appel met kaneelpoeder, kristalsuiker en amandelschaafsel omscheppen.
- Speculaasjes in boterhamzakje doen en met deegroller tot kruim rollen.
- Kruim over deegbodem verdelen.
- Amandelspijs erboven verkruimelen.
- Appelmengsel erover verdelen.
- Rest van deeg op met bloem bestoven werkvlak uitrollen en in repen snijden.
- Repen in vlechtvorm op appelvulling leggen en randen aandrukken.
- Deegrepen en randen bestrijken met rest van losgeklopt ei.
- Taart in midden van oven in ca. 1 uur goudbruin bakken, eventueel laatste 15 minuten taart met aluminiumfolie bedekken (om te voorkomen dat hij te donker wordt).