Dadel-Sinaasappel Bladerdeeghapjes
Ingrediënten
- 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
- 230 g ontpitte Iraanse dadels
- Rasp van een halve sinaasappel
- 100 ml sinaasappelsap
- 2 tl koekkruiden
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 el sinaasappelbloesemwater
- 1 el sesamzaadjes om te bestrooien
- 2 eieren om te bestrijken
- 30 g roomboter
- 1 tl kaneel
- Bloem
Instructies
- Begin met de dadelvulling: Ontpit de dadels en doe ze in een pan met de rest van de ingrediënten voor de vulling (behalve het sinaasappelbloesemwater).
- Breng aan de kook en laat vervolgens op een zacht vuur gedurende 5 minuten pruttelen.
- Druk ondertussen al roerende met de achterkant van een lepel op de dadels totdat ze een homogene puree vormen.
- Roer het sinaasappelbloesemwater erdoor en laat de dadelpasta op een bord in ongeveer 15 minuten afkoelen tot verder gebruik.
- Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht).
- Verdeel het bladerdeeg in twee stukken in de lengte.
- Verdeel de dadelvulling in het midden van beide stukken.
- Vouw het deeg over de vulling en druk de naad goed dicht.
- Snijd beide deegrepen in 12 stukken en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bestrijk de koekjes met losgeklopt ei en bestrooi ze met sesamzaadjes.
- Bak ze in de voorverwarmde oven gedurende 20 minuten tot ze goudbruin zijn.
- Laat ze afkoelen en bestrooi ze met poedersuiker indien gewenst.
Notities / Tips / Wijnadvies
Voeg 30 g fijngehakte walnoten of pecannoten toe aan de dadelpuree. Kies dan wel voor de rechthoekige methode, ik denk namelijk dat de hoekige nootjes wat lastiger in het deeg zijn te verhullen bij de gedraaide methode. Voeg 1 el pastis (anijslikeur) toe aan de dadelpuree.
Wijnadvies:
Een lichte dessertwijn zoals een Muscat of een Riesling past goed bij deze bladerdeeghapjes.
Voedingswaarden
Calories: 120 kcal | koolhydraten: 15 g | Protein: 2 g | Vet: 6 g | Zout: 0.1 mg | Sugar: 8 g