Engelse Stout Gehaktballen
Ingrediënten
- 500 g gehakt
- Peper en zout naar smaak
- 1 eetlepel Worcestershiresaus
- Enkele druppels Tabasco
- 1 ei
- 50 g boter
- Snufje nootmuskaat
- 50 g paneermeel
- Klontje boter
- 1 kleine ui gesnipperd
- ½ fles stout
- ¼ eetlepel bloem
- ¼ eetlepel mosterd
- Loonse stroop
- Kruidnagel
- Tijmblaadjes naar smaak
- Laurierpoeder
Instructies
- Meng het gehakt met tabasco, Worcestershiresaus, paneermeel, een snufje nootmuskaat, een klein scheutje stout, 1 theelepel mosterd en het ei.
- Vorm van het gehakt 4 ballen.
- Verhit de boter in een braadpan en bak de gehaktballen in ongeveer 10 minuten goudbruin en gaar.
- Haal de ballen uit de pan en zet ze even opzij.
- Voeg de gesnipperde ui toe aan de pan waarin je het vlees hebt gebakken.
- Voeg indien nodig wat extra boter toe.
- Bak de uien enkele minuten tot ze licht gekleurd en gekarameliseerd zijn.
- Strooi een laagje bloem over de uien, roer goed door en laat de bloem kort meebakken.
- Schenk de stout erbij en roer goed door.
- Voeg Loonse of Luikse stroop, een beetje mosterd, kruidnagels, enkele takjes tijm en wat laurier toe aan de saus, alles naar smaak.
- Breng de saus op smaak met peper en zout.
- Leg de voorgebakken gehaktballen terug in de saus.
- Plaats het deksel (licht gekanteld) op de pan en laat de gehaktballen op zacht vuur in ongeveer 30 minuten gaar sudderen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Deze stevige gehaktballen in stoutsaus gaan goed samen met een robuuste rode wijn, zoals een Shiraz of een Malbec. De volle smaken van de wijn vullen de rijke smaken van het gerecht aan.
Voedingswaarden
Calories: 475 kcal | koolhydraten: 13 g | Protein: 25 g | Vet: 35 g | Zout: 1.2 mg | Sugar: 2 g