Gevulde speculaas van Astrid Veltman 3

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 250 gram gezeefd volkorenmeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 175 gram plantaardige margarine klein gesneden koude
  • eetlepel speculaaskruiden
  • ½ theelepel zout
  • 3 eetlepels sojamelk
  • 400 gram amandelspijs

Instructies

  • Kneed een deeg van de basterdsuiker, het volkorenmeel, het bakpoeder, de margarine, de speculaaskruiden, het zout en de (soja)melk en laat dit op een koele plaats afgedekt een nacht rusten.
  • Rol het dan uit tot een deeglap van 5 mm dikte en snijd hieruit 2 gelijke stukken (een rechthoek, eventueel ter grootte van een bestaande bakvorm, of in een fantasievorm, bijvoorbeeld een hart).
  • Leg 1 deel op bakpapier op de bakplaat of in de met bakpapier beklede vorm en bestrijk het dun met (met 1 eetlepel water losgeroerd) ei of melk.
  • Verdeel er de amandelspijs over en druk die glad uit.
  • Leg de tweede deeglap erop en druk die wat aan.
  • Bestrijk ook deze met ei en versier met hele amandelen.
  • Bak de speculaas 40 minuten op 170°C.
  • Laat het gebak in de oven wat afkoelen en laat het op een rooster uitdampen of keer het uit de vorm en keer het direct weer.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Koek
Land van herkomst Nederland
Feestdagen etc Sinterklaas