Ierse Gehaktballetjes in Runderjus
Ingrediënten
- Voor de gehaktballen:
- 450 g gehakt
- 100 g gehakt
- 1 kopje fijne droge broodkruimels of paneermeel
- 1 kop melk
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel peper
- 1 ei
- 2 eetlepels fijngehakte ui
- Voor de jus:
- 2 eetlepels boter of margarine
- 1 kop runderbouillon of 1 kop blond en oud bruin bier gemengd
- 1 eetlepel maïzena
- 2 eetlepels koud water
Instructies
- Meng alle ingrediënten voor het gehaktmengsel door elkaar en vorm hieruit 8 grote of 40 tot 50 kleine gehaktballetjes.
- Verwarm de boter in een grote pan op matig vuur.
- Bak de gehaktballetjes aan alle kanten bruin.
- Draai het vuur laag en sluit de pan.
- Laat de grote gehaktballetjes ongeveer 15 minuten sudderen en de kleine gehaktballetjes ongeveer 8 minuten.
- Haal de gehaktballetjes uit de pan en giet het overtollige vet af.
- Voeg de runderbouillon of het biermengsel toe aan de pan.
- Meng de maïzena met het water en voeg dit toe aan het vocht in de pan.
- Breng het mengsel al roerend aan de kook, proef en voeg indien nodig meer zout en peper toe.
- Serveer de jus bij de gehaktballetjes.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Deze Ierse gehaktballetjes passen goed bij een licht bier zoals een Iers stout of een amber ale. Als je liever wijn drinkt, probeer dan een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir.Voedingswaarden
Calories: 385 kcal | koolhydraten: 12 g | Protein: 25 g | Vet: 26 g | Zout: 1.2 mg | Sugar: 2 g