Walnoot pruimenkoeken
Allerhande 2002
Equipment
Ingrediënten
- 100 g walnoten gepelde
- 100 g pruimen geweldeca. 10 stuks
- 125 g roomboter zachte en ongezouten
- 125 g basterdsuiker lichtbruine
- 1 ei
- 1 zakje vanillesuiker
- 175 g bloem
- ½ theelepel bakpoeder
- mespunt zout
Instructies
- Oven voorverwarmen op 175 ºC.
- Walnoten grof hakken, pruimen in kleine stukjes snijden.
- In kom boter en basterdsuiker met mixer romig kloppen.
- Ei en vanillesuiker erdoor kloppen.
- Bloem, bakpoeder en zout door beslag mengen.
- Walnoten en pruimen erdoor spatelen en deeg ca. 15 minuten in koelkast laten opstijven.
- Deeg in 8 porties verdelen en er met bloem bestoven handen ballen van draaien.
- Deegballen op flinke afstand van elkaar op 1 of 2 met bakpapier beklede bakplaten leggen (de koeken worden 3-4 cm groter tijdens het bakken).
- Deeg met handpalm platdrukken tot cirkels van ca. 8 cm.
- Koeken in ca. 15 minuten lichtbruin bakken.
- Bakplaat uit oven nemen, koeken enkele minuten laten afkoelen en opstijven.
- Koeken dan voorzichtig met paletmes op rooster leggen en verder laten afkoelen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Met het koekdeeg als basis valt volop te variëren met de vulling.
Vervang de pruimen bijvoorbeeld door gewelde abrikozen en combineer die met gehakte pistachenootjes of amandelschaafsel.
Ook lekker: gehakte pecannoten met blanke rozijnen.
Vervang de pruimen bijvoorbeeld door gewelde abrikozen en combineer die met gehakte pistachenootjes of amandelschaafsel.
Ook lekker: gehakte pecannoten met blanke rozijnen.