Walnoot pruimenkoeken

Allerhande 2002
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g walnoten gepelde
  • 100 g pruimen geweldeca. 10 stuks
  • 125 g roomboter zachte en ongezouten
  • 125 g basterdsuiker lichtbruine
  • 1 ei
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 175 g bloem
  • ½ theelepel bakpoeder
  • mespunt zout

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 175 ºC.
  • Walnoten grof hakken, pruimen in kleine stukjes snijden.
  • In kom boter en basterdsuiker met mixer romig kloppen.
  • Ei en vanillesuiker erdoor kloppen.
  • Bloem, bakpoeder en zout door beslag mengen.
  • Walnoten en pruimen erdoor spatelen en deeg ca. 15 minuten in koelkast laten opstijven.
  • Deeg in 8 porties verdelen en er met bloem bestoven handen ballen van draaien.
  • Deegballen op flinke afstand van elkaar op 1 of 2 met bakpapier beklede bakplaten leggen (de koeken worden 3-4 cm groter tijdens het bakken).
  • Deeg met handpalm platdrukken tot cirkels van ca. 8 cm.
  • Koeken in ca. 15 minuten lichtbruin bakken.
  • Bakplaat uit oven nemen, koeken enkele minuten laten afkoelen en opstijven.
  • Koeken dan voorzichtig met paletmes op rooster leggen en verder laten afkoelen.

Notities / Tips / Wijnadvies

Met het koekdeeg als basis valt volop te variëren met de vulling.
Vervang de pruimen bijvoorbeeld door gewelde abrikozen en combineer die met gehakte pistachenootjes of amandelschaafsel.
Ook lekker: gehakte pecannoten met blanke rozijnen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Koek / Nagerecht / Noten
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch