Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
- 400 g aardappelen
- 1 middelgrote prei
- 125 g achterham
- 1 ei
- 1½ dl melk
- 75 g oude Goudse kaas geraspt
- Zout
- Peper uit de molen
- 1 mespunt nootmuskaat
- 2 eetlepels paneermeel
- 20 g boter
Instructies
- Schil de aardappelen, spoel ze grondig in koud water en dep ze droog met keukenpapier.
- Rasp ze vervolgens grof.
- Maak de prei schoon, gebruik alleen het witte en lichtgroene deel, snijd het in dunne ringen en spoel ze goed in ruim koud water.
- Laat de prei uitlekken op een zeef.
- Hak de ham in grove kruimels.
- Klop in een kom het ei los en voeg melk, een beetje zout en peper toe.
- Meng in een grote kom de geraspte aardappelen, prei en ham luchtig door elkaar.
- Voeg de helft van de geraspte kaas, zout, peper en nootmuskaat toe.
- Meng alles opnieuw luchtig.
- Doe het mengsel in een beboterde ovenschaal.
- Schenk het ei-kaasmengsel erover en bestrooi het geheel met de rest van de geraspte kaas.
- Dek de schaal af met een deksel of aluminiumfolie en plaats deze in het midden van een voorverwarmde oven op 200°C.
- Laat het gerecht gedurende 50 minuten bakken.
- Verwijder 12 minuten voor het einde van de baktijd de deksel of folie.
- Strooi paneermeel over het gerecht en verdeel kleine stukjes boter hier en daar over het oppervlak.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer de aardappelschotel met ham en prei als een smakelijk bijgerecht.