Aardappelgratin à la Normandië

Aardappelgratin à la Normandië

Porties: 6 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 kg vastkokende aardappels geschild en in dunne plakjes
  • 1 ui fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 200 ml appelcider
  • 250 ml slagroom
  • 100 g Gruyère kaas geraspt
  • 50 g Parmezaanse kaas geraspt
  • 1 takje verse tijm
  • 1 takje verse rozemarijn
  • Zout en peper naar smaak
  • Boter om in te vetten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet een ovenschaal in met boter.
  • Schil de aardappels en snijd ze in dunne plakjes.
  • In een pan, fruit de ui en knoflook aan tot ze zacht en geurig zijn.
  • Voeg de appelcider toe en laat het geheel sudderen totdat de vloeistof is verminderd.
  • Voeg de slagroom toe en breng aan de kook.
  • Voeg de verse tijm en rozemarijn toe en laat het mengsel een paar minuten sudderen.
  • Voeg de geraspte Gruyère kaas toe en roer tot deze volledig is gesmolten.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Leg een laagje aardappelschijfjes in de ingevette ovenschaal, giet een deel van het roommengsel erover en herhaal dit tot alle ingrediënten op zijn.
  • Eindig met een laagje saus.
  • Bestrooi de bovenkant met Parmezaanse kaas voor een knapperige korst.
  • Bak de aardappelgratin in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 45-60 minuten, of totdat de bovenkant mooi goudbruin is en de aardappels gaar zijn.
  • Laat het even rusten voordat je het serveert.

Notities / Tips / Wijnadvies

Deze Aardappelgratin à la Normandië is een heerlijk bijgerecht dat perfect past bij diverse hoofdgerechten. Geniet ervan!
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Kaas / Ovenschotel
Land van herkomst Frankrijk