Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
- 1 kg vastkokende aardappels geschild en in dunne plakjes
- 1 ui fijngehakt
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 200 ml appelcider
- 250 ml slagroom
- 100 g Gruyère kaas geraspt
- 50 g Parmezaanse kaas geraspt
- 1 takje verse tijm
- 1 takje verse rozemarijn
- Zout en peper naar smaak
- Boter om in te vetten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet een ovenschaal in met boter.
- Schil de aardappels en snijd ze in dunne plakjes.
- In een pan, fruit de ui en knoflook aan tot ze zacht en geurig zijn.
- Voeg de appelcider toe en laat het geheel sudderen totdat de vloeistof is verminderd.
- Voeg de slagroom toe en breng aan de kook.
- Voeg de verse tijm en rozemarijn toe en laat het mengsel een paar minuten sudderen.
- Voeg de geraspte Gruyère kaas toe en roer tot deze volledig is gesmolten.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Leg een laagje aardappelschijfjes in de ingevette ovenschaal, giet een deel van het roommengsel erover en herhaal dit tot alle ingrediënten op zijn.
- Eindig met een laagje saus.
- Bestrooi de bovenkant met Parmezaanse kaas voor een knapperige korst.
- Bak de aardappelgratin in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 45-60 minuten, of totdat de bovenkant mooi goudbruin is en de aardappels gaar zijn.
- Laat het even rusten voordat je het serveert.
Notities / Tips / Wijnadvies
Deze Aardappelgratin à la Normandië is een heerlijk bijgerecht dat perfect past bij diverse hoofdgerechten. Geniet ervan!