Ab ghooshte fasl
lamssoep met aubergine en paprika
Ingrediënten
- 500 gram lamsbout plakken blokjes van ± 2 cm
- zout
- peper
- 4-5 eetlepels olijfolie
- 2 rode ui
- 2 knoflook
- 2 kardemompitten
- 1 kaneel
- ½ theelepel kurkuma of geelwortelpoeder
- 1 pot lamsfond ± 340 ml, Lacroix
- 1 middelgrote aubergine in blokjes
- 4 tomaat
- 2 paprika
- 100 gram pruimen gedroogde Franse / pruneaux in reepjes
- ½ witte bonen uitgelekt
- 2 eetlepels munt
- 2 eetlepels peterselie
Instructies
- Kruid de lamsvleesblokjes met zout en peper en bak ze in de hete olijfolie bruin.
- Voeg de uien, knoflook, kardemom, kaneel en kurkuma toe en bak deze al omscheppend ± 5 minuten mee.
- Voeg de lamsfond en 1 liter water toe en breng alles aan de kook.
- Laat de soep met het deksel op de pan ± 45 minuten zachtjes doorkoken.
- Voeg de aubergine, tomaten, paprika's en pruimen toe en laat de soep nog ± 10 minuten zachtjes koken.
- Voeg de bonen toe en laat de soep door en door warm worden.
- Breng de soep op smaak met zout en peper en strooi er de peterselie en de munt over.
- Serveer de soep met pitabroodjes en tahinacrème.
Notities / Tips / Wijnadvies
Tahinacrème:
Maal 50 gr blanke amandelen op de fijne rasp van de foodprocessor of in eenamandelmolen.
Pers 1 teen knoflook uit en meng dit met het sap van 1 citroen, de gemalen
amandelen, 1 dl tahinepasta (pot, toko of natuurwinkel), een mespunt gemalen
kummel en 1 theelepel suiker.
Bestrijk de pitabroodjes hiermee.