Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
- plastic folie
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 130 gram water
- 25 gram boter
- 5 gram zout
- 175 gram boter om in te brengen voor de 1ste toer
- Abrikozengelei jam
- 1 ei losgeklopt
- 1 ei
- melk klein scheutje
Instructies
- Kneed alles onder elkaar en laat het deeg, verpakt in plastic folie, een 10 tal minuutjes rusten in de koelkast.
- Neem het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een rechthoekige lap van zo'n 1 cm dik.
- Maak 175 g boter zacht en smeer de boter uit over twee derde van de rechthoek.
- Vouw het deeg naar het midden toe, te beginnen met het deel zonder boter.
- Bestrooi het werkblad met een beetje bloem.
- Rol het deeg uit tot een rechthoek van 1 cm dik.
- Vouw het deeg weer in drieën.
- Dit is de eerste toer in drieën.
- Draai het deeg in de tegenovergestelde richting en rol het nogmaals uit tot een rechthoek van 1 cm dik. Vouw het weer dicht in drieën.
- Dit is de tweede toer in drieën.
- Wikkel het deeg in plasticfolie en laat ongeveer 10 min. rusten in de koelkast.
- Herhaal daarna het toeren zodat je vier toeren in drieën bekomt.
- Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het weer 10 min. rusten in de koelkast.
- Herhaal vervolgens het toeren zodat je zes toeren in drieën bekomt.
- Wikkel het deeg terug in plasticfolie en laat nu 20 minuten rusten in de koelkast.
- Rol de lap nu uit tot een mooie rechthoek van ca 4 mm dikte.
- Snijd er driehoeken uit en leg in het midden wat abrikozengelei of een andere gelei naar keuze. Bestrijk de randen met losgeklopt eiwit en vouw de driehoeken dicht.
- Ga met een vork over de randen om ze aan te duwen of vouw ze om.
- Klop een eigeel los met een klein scheutje melk en bestrijk de abrikozenflappen hiermee.
- Bak de abrikozenflappen in ca 20 à 25 minuutjes gaar in een voorverwarmde oven van 200°C.
- Laat ze na het bakken afkoelen.