Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
Ingrediënten
voor de bodem:
- 500 gram bloem
- 30 gram gist verse / of de helft aan droge gist
- 100 ml melk
- 2 ei
- 150 gram boter
- 50 gram basterdsuiker
- 6 gram zout
Ingrediënten voor de vulling:
- 2 kleine abrikozen blikken / op sap
- 75 gram suiker
- 1 el abrikozenlikeur
- 3 el aardappelzetmeel
- Scheutje water
Je kunt ook een kant en klare vulling gebruiken maar die had ik niet meer in huis
Instructies
- Meng voor het deeg alle ingrediënten in de keukenmachine en laat de machine een 15 minuutjes kneden.
- Maak een bol van het deeg en laat het een 3 kwartier rijzen (ik doe dit in de oven op 35°C).
- Maak ondertussen de vulling door de abrikozen met het sap en de suiker aan de kook te brengen.
- Voeg de abrikozenlikeur toe en laat koken tot de abrikozen mooi zacht zijn.
- Ik heb graag abrikozenpulp dus ik heb de staafmixer erin gezet.
- Wie dat niet wilt laat de abrikozen heel en bind ze gewoon verder als volgt.
- Meng het aardappelzetmeel met een scheutje water en voeg beetje voor beetje toe aan de abrikozen.
- Schat zelf een beetje de dikte in.
- Na afkoeling stijft het geheel nog verder op.
- Na het rijzen van het deeg deel je de bol in 2 delen.
- Rol 1 deel deeg tot een ronde lap die groter is dan je bakvorm.
- Rol het deeg op de deegrol en leg de lap in de vorm.
- Laat de randen overhangen en duw de zijkanten aan.
- Vul de vorm met de abrikozenpulp.
- Rol de rest van het deeg uit tot een ronde lap en maak nu je latjes.
- Leg deze latjes over de vlaai.
- Ga met de deegrol over de randen om ze mooi bij te snijden.
- Bestrijk met wat eigeel en strooi er suiker over.
- Bak de vlaai af in een voorverwarmde oven van 200 °C in ca 25 minuutjes.
- Ontvorm de vlaai na het bakken en laat ze afkoelen.
- Van het overtollige deeg kun je nog een bodem bakken.
- Vries hem eventueel in zodat je hem later kunt opmaken.