Ajam besengèk ala Kon. Marine
kip in pikant gekruide saus
Ingrediënten
- 1 grote kip in 4 stukken
- 4 eetlepels olie
- 1 gesnipperde ui
- 2 uitgeperste tenen knoflook
- 1 eetlepel sambal
- 1 theelepel trassi
- 4 geraspte kemrienoten
- 1 theelepel djinten
- 2 theelepel ketoembar
- 1 theelepel laos
- 2½ dl water
- 1 eetlepel javaanse suiker
- 2 eetlepels citroensap
- 1 stukje santen van 2 cm
- zout
Instructies
- Verhit de olie en bak de stukken rondom mooi bruin. Wrijf de ui, knoflook, sambal, kemirie, djinten,
- ketoembar, laos en wat zout fijn in een vijzel. Voeg het kruidenmengsel, water, suiker en santen toe
- aan de stukken kip. Roer alles goed door een en breng het aan de kook. Draai het vuur laag, leg
- een deksel op de pan en laat de stukken kip ca. 45 min. zachtjes sudderen tot ze gaar zijn. Roer het
- citroensap vlak voor het opdienen door het stoofvocht.