Amandel brood voor de Kerst

Porties: 20 plakjes
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 50 gram krenten
  • 50 gram rozijnen
  • 40 gram oranjesnippers
  • 40 gram sukade
  • 4 eetlepel(s) rum
  • 140 gram boter
  • 350 gram bloem
  • 1 pakje gist droog
  • 40 gram suiker
  • zout
  • 1 pakje vanillesuiker
  • ca. 80 ml melk
  • citroen
  • 2 ei
  • 150 gram amandelen
  • 100 gram boter
  • 100 gram poedersuiker

Instructies

  • Afgespoelde en afgedroogde krenten en rozijnen, oranjesnippers, sukade en rum mengen en over nacht laten staan.
  • Boter smelten. Bloem, gist, suiker, vanillesuiker, een snufje zout en citroenschil mengen.
  • Eieren, amandelen, gesmolten boter en beetje bij beetje de lauwwarme melk met de kneedhaak van uw mixer kneden.
  • Op het einde de deeg krachtig met de handen kneden.
  • Afgedekt aan een warme plek ten minste 2 uur laten staan, tot de deeg zichtbaar is gegroeid.
  • De voorbereide vruchten met de handen onder de deeg kneden.
  • De deeg opnieuw twee uur laten groeien en vervolgens tot een ovaal vormen.
  • Met de keukenrol een verdieping in de deel drukken en een deeghelft over de andere leggen.
  • Het kerstbrood op bakpapier leggen en in de fornuis bij 175 graden (heetlucht) ongeveer 1 uur bakken.
  • Kerstbrood vervolgens onmiddellijk met gesmolten boter insmeren en met poedersuiker bestrooien.
  • Deze voorgang herhalen tot boter en poedersuiker op zijn en het kerstbrood bedekt wordt door een dikke witte laag. 

Notities / Tips / Wijnadvies

Tip: Hoe groter het kerstbrood, hoe sappiger en lekkerder. U kunt daarom bovenstaand recept verdubbelen en een extra groot kerstbrood bakken. De baktijd moet u dan met een half uur verlengen. U kunt het kerstbrood eventueel met bakpapier afdekken.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Brood
Land van herkomst Nederland
Feestdagen etc Kerst