Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
- 50 gram krenten
- 50 gram rozijnen
- 40 gram oranjesnippers
- 40 gram sukade
- 4 eetlepel(s) rum
- 140 gram boter
- 350 gram bloem
- 1 pakje gist droog
- 40 gram suiker
- zout
- 1 pakje vanillesuiker
- ca. 80 ml melk
- citroen
- 2 ei
- 150 gram amandelen
- 100 gram boter
- 100 gram poedersuiker
Instructies
- Afgespoelde en afgedroogde krenten en rozijnen, oranjesnippers, sukade en rum mengen en over nacht laten staan.
- Boter smelten. Bloem, gist, suiker, vanillesuiker, een snufje zout en citroenschil mengen.
- Eieren, amandelen, gesmolten boter en beetje bij beetje de lauwwarme melk met de kneedhaak van uw mixer kneden.
- Op het einde de deeg krachtig met de handen kneden.
- Afgedekt aan een warme plek ten minste 2 uur laten staan, tot de deeg zichtbaar is gegroeid.
- De voorbereide vruchten met de handen onder de deeg kneden.
- De deeg opnieuw twee uur laten groeien en vervolgens tot een ovaal vormen.
- Met de keukenrol een verdieping in de deel drukken en een deeghelft over de andere leggen.
- Het kerstbrood op bakpapier leggen en in de fornuis bij 175 graden (heetlucht) ongeveer 1 uur bakken.
- Kerstbrood vervolgens onmiddellijk met gesmolten boter insmeren en met poedersuiker bestrooien.
- Deze voorgang herhalen tot boter en poedersuiker op zijn en het kerstbrood bedekt wordt door een dikke witte laag.
Notities / Tips / Wijnadvies
Tip: Hoe groter het kerstbrood, hoe sappiger en lekkerder. U kunt daarom bovenstaand recept verdubbelen en een extra groot kerstbrood bakken. De baktijd moet u dan met een half uur verlengen. U kunt het kerstbrood eventueel met bakpapier afdekken.