Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
- 200 gram amandelen
- 100 gram sinaasappel schil, gekonfijt
- 250 gram rozijnen
- 120 gram krenten
- 100 gram sukade
- 3 eetlepel rum
- 500 gram bloem
- 60 gram gist (vers)
- ¼ theelepel zout
- 75 gram suiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 2 ei
- 250 gram boter
- 1,25 deciliter melk
- 100 gram amandelspijs
- 30 gram poedersuiker
- 1 citroen
Instructies
- De amandelen en geconfijte sinaasappelschil grofhakken en samen met de rozijnen, Krenten en sucade met de rum in een kom vermengen
- Afgedekt 1 nacht laten staan.
- De bloem met poedergist (of opgeloste verse gist), zout, suiker en vanillesuiker in een kom mengen.
- Een ei, 150 g van de zachte boter en de lauwwarme melk toevoegen en met de kneedhaken door elkaar mixen.
- Dan met de hand ± 10 minuten verder kneden tot een soepel, elastisch deeg ontstaat.
- Afgedekt met een vochtige doek op een lauwwarme plaats ± 45 minuten laten rijzen.
- De amandelspijs met een 1/2 ei, 1 eetlepel van de poedersuiker en de geraspte schil van de citroen vermengen en in de koelkast leggen.
- Het deeg nog eens goed kneden en de vruchtenmassa er met de handen goed doorkneden.
- Het deeg telkens flink uitdrukken en ontvouwen, anders blijven de vruchten aan de buitenkant zitten.
- Het deeg tot een rechthoekige lap van ± 20 bij 30 cm uitrollen.
- De spijs in een rol over de lengte van het deeg leggen en iets plat drukken.
- Een derde deel van de deeglap over de spijs leggen, zodat de typische stolvorm ontstaat en goed aandrukken.
- De stol op een met bakpapier belegd bakblik leggen.
- De stol afdekken met een vochtige doek en nog 1 uur laten rijzen.
- In het midden van een warme oven 185 graden schuiven en in ± 60 minuten gaar en lichtbruin bakken.
- De rest van de boter zachtroeren en de stol er af en toe tijdens het bakken mee bestrijken.
- De kerststol uit de oven op een taartrooster af laten koelen en met poedersuiker bestrooien.