Amandelkip met sinaasappelsaus

Amandelkip met sinaasappelsaus

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g kleine champignons
  • 40 g boter
  • zout
  • versgemalen peper
  • 2 carambola's
  • 2 eetlepel(s) groene peperkorrels
  • 3 eieren
  • 200 g fijngehakte amandelen
  • zout
  • versgemalen peper
  • 800 g kipfilet
  • 50 g boter
  • 20 g bloem
  • 200 ml rode wijn
  • 400 ml sinaasappelsap
  • 400 ml kalfsfond
  • 2 eetlepel(s) grand marnier
  • 800 g sugarsnaps
  • 2 vleestomaten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150 °C.
  • Klop de eieren los in een diep bord.
  • Strooi de amandelen op een plat bord.
  • Zout en peper de kipfilets en wentel ze door het losgeklopte ei en vervolgens door de amandelen; klop de paneerlaag voorzichtig aan.
  • Verhit de boter in een braadpan tot hij is uitgebruist en bak de kipfilets rondom goudbruin, neem ze uit de pan en leg ze op een bakplaat.
  • Roer voor de sinaasappelsaus de bloem door de braadboter van de kip, laat deze roux even garen.
  • Giet de wijn erbij en roer tot het een gladde saus is; verdun deze al roerend met het sinaasappelsap, de kalfsfond en de grand marnier.
  • Laat de saus op laag vuur in de open pan 15 minuten zachtjes inkoken tot circa een halve liter.
  • Schuif de bakplaat met de kipfilets in de oven en laat ze in circa 15 minuten gaar worden.
  • Kook voor het garnituur de sugarsnaps 3 minuten in water met zout, giet ze af.
  • Ontvel de tomaten en snijd het vruchtvlees in reepjes.
  • Maak de champignons schoon en snijd de hoedjes doormidden.
  • Smelt de boter in een diepe pan en smoor de champignons 3 minuten, schep de tomatenreepjes erbij om en meng ten slotte de sugarsnaps erdoor.
  • Breng het gerecht op smaak met zout en peper.
  • Snijd de carambola's in mooie schijfjes en bak ze om en om in boter met een klein beetje suiker.
  • Leg op acht verwarmde borden een kipfilet.
  • Garneer met een schijfje carambola en schik de groenten ernaast.
  • Roer de peperkorrels door de sinaasappelsaus en schenk deze in een verwarmde sauskom.
  • Serveer er bijvoorbeeld aardappelkroketjes bij.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gevogelte / Kip
Land van herkomst Nederland