And med æbler og svesker

kersteend
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 eend 3 kg
  • 1 theelepel zout
  • 3 appels
  • 150 g gedroogde pruimen
  • ¾ l water

Saus:

  • 3 eetlepels eendenvet
  • 2 eetlepels bloem
  • jus

Instructies

  • Wrijf de eend in met het zout.
  • Vul het met de appel schijfjes en de gedroogde pruimen en naai het dicht (let op alleen katoen draad).
  • Plaats de eend met de rug naar boven op een rooster in de oven.
  • Leg een braadslee onder de eend zodat het vet en het vocht opgevangen worden.
  • Braad de eend in totaal gedurende gedurende 2½ - 3 uur op 160 º C.
  • Keer de eend na drie kwartier om, giet het vet uit de braadslee en vul de braadslee met een laagje water.
  • Maak ondertussen een bouillon van de nek en de organen.
  • Dit dient als basis voor de saus.
  • Indien de eend niet krokant is, kun je het op het eind nog even bruinen door het gedurende 10 minuten op 225 º C te braden.
  • Controleer of de eend gaar is.
  • Doe de oven uit en laat de eend gedurende 20 minuten nog even na-garen.
  • Maak een roux van de eendenvet, het bloem en de bouillon.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Eventueel een beetje marmelade toevoegen voor een sinaasappelsaus.
  • Snijd de eend in stukken en serveer het met de appels, pruimen en bij voorkeur met gecarameliseerde aardappeltjes en Deense rode kool.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Eend / Gevogelte / Hoofdgerechten
Land van herkomst Denemarken