Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
- 1 eend 3 kg
- 1 theelepel zout
- 3 appels
- 150 g gedroogde pruimen
- ¾ l water
Saus:
- 3 eetlepels eendenvet
- 2 eetlepels bloem
- jus
Instructies
- Wrijf de eend in met het zout.
- Vul het met de appel schijfjes en de gedroogde pruimen en naai het dicht (let op alleen katoen draad).
- Plaats de eend met de rug naar boven op een rooster in de oven.
- Leg een braadslee onder de eend zodat het vet en het vocht opgevangen worden.
- Braad de eend in totaal gedurende gedurende 2½ - 3 uur op 160 º C.
- Keer de eend na drie kwartier om, giet het vet uit de braadslee en vul de braadslee met een laagje water.
- Maak ondertussen een bouillon van de nek en de organen.
- Dit dient als basis voor de saus.
- Indien de eend niet krokant is, kun je het op het eind nog even bruinen door het gedurende 10 minuten op 225 º C te braden.
- Controleer of de eend gaar is.
- Doe de oven uit en laat de eend gedurende 20 minuten nog even na-garen.
- Maak een roux van de eendenvet, het bloem en de bouillon.
- Op smaak brengen met zout en peper.
- Eventueel een beetje marmelade toevoegen voor een sinaasappelsaus.
- Snijd de eend in stukken en serveer het met de appels, pruimen en bij voorkeur met gecarameliseerde aardappeltjes en Deense rode kool.