Appelcake met abrikozenjam
Ingrediënten
- 150 g roomboter
- 150 g bruine basterdsuiker
- 2 eieren
- 150 g zelfrijzend bakmeel of cakemeel
- 1 zakje vanillesuiker
- 3 appels
- 2 eetlepel(s) abrikozenjam
- 1 theelepel kaneelpoeder naar smaak
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 C.
- Vet en springvorm van 22 cm in met wat boter.
- Doe de rest van de boter en suiker in een pan en zet deze op een laag vuur en roer tot een romige massa.
- Haal de pan van het vuur en voeg één voor één de eieren toe en roer alles luchtig door met een pollepel.
- Zef het bakmeel en voeg dit samen met de vanillesuiker toe aan het boter-suikermengsel.
- Meng alles goed.
- Schep het beslag in de vorm.
- Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij elke appel in 4 partjes.
- Kerf de bolle kant van de appelpartjes in met een vork zodat je een streepjespatroon krijgt.
- Druk de appelpartjes in het deeg met de bolle kant naar boven.
- Bak de cake in 50 à 60 minuten gaar.
- Verwarm tegen het eind van de baktijd de abrikozenjam in een pannetje op een laag vuur.
- Wanneer de cake gaar is, haal je hem uit de oven en strijk je met een mes of kwastje de jam erover.
- Tot slot strooi je het kaneelpoeder erover.
Notities / Tips / Wijnadvies
neem 3x de aangegeven hoeveelhied om er een hele bakplaat mee te vullen.