Appelcharlotte met crème fraîche
AllerHande januari 2004
Ingrediënten
- 6 sneetjes witbrood casino / oud
- 4 appels zoete bijv. Elstar
- 100 g boter
- 100 g suiker
- 1 vanillestokje
- 125 ml crème fraîche
- 1 citroen
Instructies
- Citroen schoonboenen en helft van schil raspen (vrucht wordt verder niet gebruikt).
- Korst van sneetjes brood snijden en elk sneetje in vieren snijden.
- Broodkwarten naast elkaar op werkvlak of op groot bord leggen.
- Appels schillen, in 4 parten snijden, klokhuis verwijderen en partjes halveren.
- Oven voorverwarmen op 200 °C.
- In koekenpan boter en suiker laten smelten, regelmatig roeren.
- Vanillestokje in lengte opensnijden, met punt van mes merg eruit schrapen.
- Merg door botermengsel roeren, ook lege vanillestokje in pan leggen.
- Helft van botermengsel over broodrepen uitsmeren.
- Rest van botermengsel op matig vuur nog 5 minuten laten bruisen, tot mengsel lichtbruin wordt (= karameliseren).
- Appelstukjes en citroenrasp erdoor roeren en geheel nog ca. 15 minuten zachtjes laten stoven tot meeste vocht verdampt is en appelstukjes goed gaar zijn.
- Af en toe omscheppen.
- Vanillestokje uit pan nemen.
- Wand en bodem van vormpjes met brood bekleden, door de broodkwarten, met besuikerde zijde buiten, elkaar overlappend in vormpjes te leggen.
- Goed aandrukken.
- Appel over vormpjes verdelen en nogmaals goed aandrukken.
- Bovenkant van vormpjes afdekken met aluminiumfolie en op rooster in midden van oven zetten.
- Charlottes ca. 30 minuten bakken, tot brood goudbruin is.
- Crème fraîche met vork losroeren.
- Vormpjes uit oven nemen, folie verwijderen en zijkant van charlottes met mes lossnijden.
- Telkens bord op vormpje leggen, samen keren en even schudden, zodat charlotte uit vormpje loskomt.
Notities / Tips / Wijnadvies
Charlottes warm serveren, met royale schep crème fraîche.