Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
- keukenpapier
Ingrediënten
- 500 gram kleine asperges
- 1 deciliter bier *1)
- 1 ei
- 100 gram bloem
- zout
- olie om te frituren
Instructies
- Schil de asperges, halveer eventuele dikkere exemplaren over de lengte en kook de asperges in een paar minuten beetgaar.
- Laat de gekookte asperges goed uitlekken.
- Klop het bier, ei, bloem met (flink wat) zout tot een glad mengsel.
- Het recept komt niet zo nauw.
- Indien tijdens het bakken blijkt dat het beslag te dun of te dik is, voeg eenvoudigweg wat bloem of bier toe.
- Verhit een pan met olie (slaolie, zonnebloem- of arachideolie).
- Haal de dunne asperges door het beslag en frituur deze in de hete olie.
- Wanneer je ziet dat ze mooi bruin worden, draai ze dan (bijvoorbeeld met twee vorken) nog even om zodat ook de andere kant mooi kleurt.
- Haal met een schuimspaan de gefrituurde asperges uit de olie halen en laat ze uitlekken op een bord met keukenpapier.
Notities / Tips / Wijnadvies
In onze omgeving zijn de meeste Itallianen verzot op ‘fritte’, alles wat gefrituurd wordt. En dan hebben we het niet over de Nederlandse bitterballen, frikandellen of kroketten, nee we hebben het hier over een breed scala van vis, vlees maar met name groenten. Groente wordt in pastella, een beslag, gedompeld en vervolgens gefrituurd. Afhankelijk van het seizoen: wortel, dunne plakken aubergine of courgette, uienringen, paprika, dunne repen knolselderij. Wel heel bijzonder smaken de gefrituurde salieblaadjes.
‘Fritte’ is een typerend voorbeeld van de eenvoudige en povere Friuliaanse keuken. In het zomerseizoen waarin groente volop beschikbaar is – zeker op het platteland waar bijna iedereen een orto, een moestuin, heeft – wordt telkens een andere methode gebruikt om verse producten te verwerken om te vermijden dat je telkens hetzelfde eet.
Asperge-tijd
Het is nu echt de asperge periode. Uiteraard worden hier in Noord-Italië de asperges gegeten op de wijze die we in Nederland kennen, met ham en gekookte eieren soms zelfs met gekookte aardappelen. Of een variant met zalm. Bij vrienden aten we regelmatig de gekookte asperges koud als een soort salade met stukjes gekookt ei met een dressing van olijfolie en balsamico-azijn. Als échte Limburger (Ad) en geïmporteerde Brabanders eten wij het liefst de dikke exemplaren. Echter, niet alleen aan het einde van het seizoen, ook tussendoor zijn er ook kleinere, dunne asperges te koop. Juist voor dit recept zijn de dunne exemplaren, de ‘minder goede’ en daarmee goedkopere asperges heel goed te gebruiken.
Het is nu echt de asperge periode. Uiteraard worden hier in Noord-Italië de asperges gegeten op de wijze die we in Nederland kennen, met ham en gekookte eieren soms zelfs met gekookte aardappelen. Of een variant met zalm. Bij vrienden aten we regelmatig de gekookte asperges koud als een soort salade met stukjes gekookt ei met een dressing van olijfolie en balsamico-azijn. Als échte Limburger (Ad) en geïmporteerde Brabanders eten wij het liefst de dikke exemplaren. Echter, niet alleen aan het einde van het seizoen, ook tussendoor zijn er ook kleinere, dunne asperges te koop. Juist voor dit recept zijn de dunne exemplaren, de ‘minder goede’ en daarmee goedkopere asperges heel goed te gebruiken.