Baklava met honing-notensaus
Ingrediënten
- 70 gram poedersuiker
- ⅔ zakje vanillesuiker
- 140 gram walnoot
- 140 gram pistachenoten
- 140 gram amandelen
- 1 ½ theelepel kaneel
- ½ theelepel koekkruiden
- 1 mespunt kruidnagel
- 10 vellen diepvries-fillodeeg ontdooid
- 100 gram roomboter
Voor de honing-notensaus:
- citroen
- 140 gram suiker
- 1 stukje foelie
- 2 kaneel
- 3 kruidnagel
- 3 gekneusde pimentkorrels
- 1 ½ eetlepel honing
- 1 eetlepel gembersiroop
- 3 eetlepels notenlikeur
Voor de honingroom:
- 1 dl slagroom
- bakplaat een ingevette
Instructies
Baklava:
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Meng de poeder- en vanillesuiker, alle noten, de kaneel, de koekkruiden en het kruidnagelpoeder.
- Snijd de vellen fillodeeg in tweeën.
- Leg 1 vel fillodeeg op de bakplaat en bestrijk het met boter.
- Leg het volgende vel fillodeeg erop en bestrijk het met boter.
- Leg zo 5 deegvellen op elkaar.
- Schep de helft van het notenmengsel erop, leg hierop weer 5 lagen met boter bestreken fillodeeg en verdeel er de rest van het notenmengsel over.
- Dek af met 5 met boter bestreken deegvellen.
- Kerf met een scherp mes in de bovenste deeglaag vierkantjes van 4 x 4 cm.
- Bak de baklava in het midden van de oven in 50-60 minuten lichtbruin.
Honing-notensaus:
- Breng in een pan met dikke bodem 3 dl water met alle ingrediënten voor de
- saus aan kook en laat op matig vuur zachtjes tot de helft inkoken.
- Zeef de saus en laat haar afkoelen.
- Houd 2 eetlepels saus achter en verdeel de rest over de warme baklava.
Honingroom:
- Klop de slagroom met de 2 achtergehouden eetlepels saus lobbig en serveer
- de honingroom apart bij de baklava.
Notities / Tips / Wijnadvies
Grand dessert.
Zo stelt u een echt grand dessert samen: serveer naast de baklava een schaaltje met honingroom, bolletjes vanilleroomijs en mooie koekjes, zoals amandelkruilen.