Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
Voor de crème:
- 7 blaadjes gelatine
- ½ dl water
- ½ dl melk
- ½ stokje vanille
- 1 snuifje zout
- 4 eidooiers
- 100 gr fijne suiker
Voor de aardbeien:
- 4 dl verse room
- 30 gr gepelde pistaches
- 750 gr aardbeien
- 1 eetlepel kirsch of aardbeienlikeur
- 80 gr fijne suiker
- 1 groene citroen
- 1 zakje vanillesuiker
- 200 gr bitterkoekjes
Instructies
- Maak dit dessert een dag van tevoren.
Crème:
- Week de blaadjes gelatine in koud water.
- Kook de melk met het doormidden gespleten vanillestokje en het zout.
- Klop de eidooiers met de suiker tot een schuimig mengsel.
- Giet de melk hierover en laat het al roerend dikken zonder te laten koken.
- Neem de pan van het vuur als de crème aan de lepel blijft kleven.
- Wring de blaadjes gelatine uit, roer ze één voor één door de warme crème en meng alles goed onder elkaar.
- Laat de crème nu afkoelen.
- Roer af en toe, maar laat de crème niet stollen.
- Maak de aardbeien schoon en bewaar 250 gr voor de versiering.
- Snijd 300 gr aardbeien in vieren en overgiet ze met de kirsch of met de likeur.
- Bestrooi ze met 30 gr suiker en besprenkel met het citroensap.
- Mix de rest van de aardbeien en vermeng ze met 50 gr suiker om de fondue te maken.
- Verwarm dit langzaam en roer om de suiker goed op te lossen.
- Laat het dan afkoelen en zet het op een koele plaats.
- Klop de helft van de room stijf, bewaar de rest voor de eindversiering.
- Schep de slagroom door de crème en voeg er de in de suiker en de kirsch
- gemacereerde aardbeienstukjes en de grofgehakte pistaches bij.
- Giet alles in een recipiënt met de inhoud van ± 1½ liter gieten en zet het tot de volgende dag op een koele plaats.
- Dompel de recipiënt dan eerst even in warm water en stort de bavaroise.
- Klop de rest van de room samen met de vanillesuiker stijf en bedek de bavaroise ermee.
- Plak de bitterkoekjes tegen de zijkanten.
- Versier de bovenkant met de bewaarde halve aardbeien en overgiet het geheel met de fondue.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer de bavaroise goed koud.