Bavaroise met aardbeien

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor de crème:

  • 7 blaadjes gelatine
  • ½ dl water
  • ½ dl melk
  • ½ stokje vanille
  • 1 snuifje zout
  • 4 eidooiers
  • 100 gr fijne suiker

Voor de aardbeien:

  • 4 dl verse room
  • 30 gr gepelde pistaches
  • 750 gr aardbeien
  • 1 eetlepel kirsch of aardbeienlikeur
  • 80 gr fijne suiker
  • 1 groene citroen
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 200 gr bitterkoekjes

Instructies

  • Maak dit dessert een dag van tevoren.

Crème:

  • Week de blaadjes gelatine in koud water.
  • Kook de melk met het doormidden gespleten vanillestokje en het zout.
  • Klop de eidooiers met de suiker tot een schuimig mengsel.
  • Giet de melk hierover en laat het al roerend dikken zonder te laten koken.
  • Neem de pan van het vuur als de crème aan de lepel blijft kleven.
  • Wring de blaadjes gelatine uit, roer ze één voor één door de warme crème en meng alles goed onder elkaar.
  • Laat de crème nu afkoelen.
  • Roer af en toe, maar laat de crème niet stollen.
  • Maak de aardbeien schoon en bewaar 250 gr voor de versiering.
  • Snijd 300 gr aardbeien in vieren en overgiet ze met de kirsch of met de likeur.
  • Bestrooi ze met 30 gr suiker en besprenkel met het citroensap.
  • Mix de rest van de aardbeien en vermeng ze met 50 gr suiker om de fondue te maken.
  • Verwarm dit langzaam en roer om de suiker goed op te lossen.
  • Laat het dan afkoelen en zet het op een koele plaats.
  • Klop de helft van de room stijf, bewaar de rest voor de eindversiering.
  • Schep de slagroom door de crème en voeg er de in de suiker en de kirsch
  • gemacereerde aardbeienstukjes en de grofgehakte pistaches bij.
  • Giet alles in een recipiënt met de inhoud van ± 1½ liter gieten en zet het tot de volgende dag op een koele plaats.
  • Dompel de recipiënt dan eerst even in warm water en stort de bavaroise.
  • Klop de rest van de room samen met de vanillesuiker stijf en bedek de bavaroise ermee.
  • Plak de bitterkoekjes tegen de zijkanten.
  • Versier de bovenkant met de bewaarde halve aardbeien en overgiet het geheel met de fondue.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer de bavaroise goed koud.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Dessert / Fruit / Nagerecht
Land van herkomst België