Bell
Ingrediënten
- 1 kg kalfsgebraad
- 2 worteltjes
- 2 uien
- 1 kleine selder
- 2 preien
- 1 laurierblaadje
- 1 takje tijm
- 2 kruidnagels
- 5 jeneverbessen
- 2 eetlepels bloem
- 50 gr boter
- 1 dl melk
- 2 eidooiers
- 1 eetlepel kappertjes
- snuifje nootmuskaat geraspt
- 200 gr grof zeezout echt onontbeerlijk
- peper
Instructies
- Druk het gebraad aan alle kanten stevig in het zeezout en leg het in een kom met de rest van het zout eromheen.
- Laat het in een koele omgeving twee dagen rusten, draai het gebraad een vijftal keren per dag om.
- Vul voor de bereiding een grote kookpan met 1 liter water.
- Voeg de schoongemaakte en kleingesneden groenten toe, samen met de laurier, de tijm, de kruidnagels, de jeneverbessen en de peper, gebruik geen zout meer.
- Laat het gebraad in hetkoude water glijden, breng het aan de kook en houd de temperatuur een uur lang tegen het kookpunt; het gebraad moet gaar zijn, maar nog niet uit elkaar vallen.
- Haal het dan uit de pan en zeef de bouillon.
- Smelt de boter in een klein pannetje en roer er met een houten lepel de bloem door.
- Giet er een beetje bouillon en de lauwe melk bij en kruid met peper en nootmuskaat.
- Voeg, als de saus wat is ingedikt, de losgeklopte eieren en de kappertjes toe.
- Dit alles moet op een zacht vuurtje en onder voortdurend roeren gebeuren.
- Snijd het vlees in plakken, schenk er de saus over en dien zeer warm op met gekookte aardappelen.
Notities / Tips / Wijnadvies
U kunt het gebraad ook koud opdienen met mayonaise en met frieten