Bier
Breda en omstreken (1920-1930)
Ingrediënten
- 10 liter water
- 2 kopjes droge gerst moutgerst
- een flinke handvol hop
- 50 g gist
- 500 g suiker
- 2 theelepel buisman voor de kleur
Instructies
- De gerst, hop en buisman geruime tijd laten koken in ca. 5 liter water (ca. 2-3 uur) en dan nog ca. ½ dag warm houden.
- Daarna de vloeistof zeven en aanvullen met koud water tot men 8-10 liter heeft verkregen.
- Hierin de suiker oplossen en als de temperatuur tussen de 20 °C en 28 °C is, de bakkersgist erin kruimelen. Goed omroeren. Alles daarna op kamertemperatuur laten staan om te gisten gedurende 5 dagen.
- Nu kan het bier 'afgeschuimd' worden en verder overgedragen in flessen, echter nog niet afsluiten, omdat er nog een na-gisting moet volgen.
- De flessen worden tot de hals gevuld. Het schuim dat ontstaat, kan makkelijk verwijderd worden.
- Laat deze na-gisting op een koele plaats geschieden en sluit de flessen na ca. 5 dagen met metalen beugels, die voorzien zijn van goed schoongemaakte gummiringetjes.
- Het wordt een licht alcoholische drank, die door de aanwezige koolzuur ook licht mousserend wordt.