Bloemkool met nagelkaas

Blomkoal mei tsiis

Bloemkool met nagelkaas

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • sauspan

Ingrediënten

  • 1 middelgrote bloemkool
  • 1 liter kippenbouillon of 1 liter water en 2 kippenbouillontabletten
  • 1 eetlepel blanke azijn
  • 100 gram rijst
  • 20 gram boter
  • 20 gram bloem
  • 200 gram Friese nagelkaas in kleine dobbelsteentjes
  • 1 ei
  • 2 eierdooiers
  • zout
  • peper
  • 70 gram boter gesmolten

Instructies

  • Was de bloemkool in ruim water en verwijder het bladgroen en een deel van de stronk.
  • Leg de bloemkool met de bolle kant naar boven in een pan, giet de kippenbouillon erbij, voeg eventueel een lepel azijn toe en breng het geheel aan de kook.
  • Leg na 5 minuten een deksel op de pan en laat de bloemkool nog 10 minuten zachtjes koken.
  • Schep de bloemkool met een schuimspaan uit het vocht en laat hem afkoelen op een bord.
  • Kook intussen de rijst gaar in een deel van het bloemkoolvocht.
  • Bewaar de rest van het vocht voor de saus.
  • Verwarm de oven voor op 225 C.
  • Laat de boter smelten in een sauspan, voeg de bloem toe en laat het mengsel al roerende 2 à 3 minuten pruttelen.
  • Giet er met kleine scheutjes tegelijk zoveel bloemkoolvocht bij als nodig is om een gladde licht gebonden saus te verkrijgen.
  • Voeg de kaasblokjes toe en blijf roeren tot de kaas volledig is opgenomen in de saus.
  • Roer dan de rijst door de saus en klop er van het vuur af het ei en de eierdooiers door.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper en giet hem in een beboterde soufflévorm of hoge ovenschaal.
  • Verwijder zoveel mogelijk van de stronk van de bloemkool, maar pas op dat de kool niet uit elkaar valt.
  • Leg de kool met de bolle kant weer naar boven in de saus, zodanig dat een deel van de kool boven de saus uitsteekt.
  • Bestrijk dat gedeelte royaal met gesmolten boter.
  • Zet de vorm in een braadslee en giet daar zoveel heet water in dat de vorm tot halverwege onder water staat.
  • Zet het geheel 20 à 25 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Besprenkel de bloemkool tijdens het bakken zo nu en dan met de rest van de gesmolten boter.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Kaas
Land van herkomst Friesland