Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
- 10 rode bieten
- soepvlees
- soepgroente
- wat azijn
Instructies
- Schil 3 bieten en snijd ze in plakken van ± 1/2 cm dik.
- Leg ze in handwarm water en wel zo, dat ze net onder staan (u heeft maar een paar dl van dit vocht nodig).
- Laat ze 2-3 dagen op een warme plaats staan, voeg er eventueel een verkruimelde boterham aan toe, om het geheel beter te laten fermenteren.
- De soep moet wat zurig worden, daar heeft u deze 'bietenazijn', de feitelijke 'barsjt', voor nodig; maar u kunt ook gewone azijn nemen.
- Trek na een paar dagen een gewone bouillon, doe daar de soepgroente en een paar teentjes knoflook bij en laat alles flink trekken.
- Kook de overige bieten of bak ze in de oven, maar dan ongeschild.
- Laat ze een beetje afkoelen, schil ze en rasp ze dan.
- Kook de bieten even mee, laat de soep nog even goed doortrekken en giet het geheel dan door een zeef.
- Maak de soep op smaak met de barsjt, eventueel nog wat azijn, wat suiker, peper (de soep mag best flink pittig zijn) en eventueel wat zout.
- Gebruik het vlees om er 'oesjka' van te maken, 'oortjes'.
- Dat zijn deegkussentjes, dus u kunt er een simpel pastadeeg voor gebruiken, dat u in vierkantjes van een paar cm snijdt.
- Leg er dan een klein bergje vlees op, vouw ze schuin dubbel, druk de kanten op elkaar en vouw dan de scherpe hoeken over elkaar.
- Het worden nu, met veel fantasie, een soort hondeoortjes.
- Kook die op de normale manier beetgaar.