Borstplaat

AllerHande november 2003
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 250 g fijne kristalsuiker
  • 5 eetlepel(s) slagroom

Instructies

  • Op aanrecht of hittebestendige snijplank vel bakpapier leggen en hierop vormpjes klaarleggen.
  • In pan met dikke bodem suiker met slagroom en 2 eetlepels water op laag vuur verwarmen.
  • Continu roeren met pollepel.
  • Gesmolten suiker 3-5 minuten al roerend zachtjes laten doorkoken.
  • Met pollepel testen of massa goed is: (methode 1) laatste druppel suikerstroop die van pollepel loopt trekt dun draadje of (methode 2) druppel die in kopje koud water valt, vormt direct hard balletje.
  • Pan direct van vuur nemen en suikerstroop tijdens afkoelen continu stevig roeren, anders vormt massa te grove structuur.
  • Als massa troebel en dikker begint te worden, deze razendsnel over ingevette vormpjesverdelen (tot ca. ½ cm dikte).
  • Borstplaat 10-15 minuten laten afkoelen.
  • Vormpjes voorzichtig op hun kant leggen en verder laten afkoelen.
  • Vormpjes weer vlak leggen en nog eens 10 minuten laten afkoelen.
  • Voorzichtig bakpapier eraf trekken en vormpjes verwijderen.

Notities / Tips / Wijnadvies

Sinterklaas
Borstplaatvariatie 1:
meng voor bruingekleurde borstplaat eerst 1 eetlepel cacaopoeder of instantkoffie door de
suiker.
Borstplaatvariatie 2:
roer, als de suikermassa dikker begint te worden, er 2 eetlepels fijngehakte gemengde noten
of geroosterde pijnboompitten door.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gebak
Land van herkomst Nederland
Feestdagen etc Sinterklaas