Bosbessenvlaai

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 200 gram bloem
  • 1 mespuntje zout
  • 100 gram koude harde boter
  • 1 dl ijskoud water

Voor de vulling:

  • 150 gram suiker
  • 40 gram bloem
  • 500 gram bosbessen
  • 2 theelepels citroensap
  • 1 eetlepel koffiemelk

Instructies

Deeg:

  • Meng de bloem met het zout in een kom en snijd de boter hierin met 2 messen tot kruimels.
  • Giet er het water bij, roer met een mes tot de bloem al het vocht heeft opgenomen en kneed er dan met koele handen snel een soepel deeg van.
  • Laat dit op een koele plaats minstens een half uur rusten.
  • Bestuif het werkblad en de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een lap die groot genoeg is om er de vorm mee te bekleden.
  • Reserveer daarbij voldoende deeg voor het vlechtwerk.
  • Bestrijk een vlaai- of boterkoekvorm met boter, leg de deeglap erin, druk deze licht aan en snijd overhangende delen weg.
  • Leg deze op elkaar en rol ze, met het achtergehouden deeg, tot een lange lap uit.
  • Rader er met een deegwieltje of met een mes smalle reepjes van.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.

Vulling:

  • Zeef de suiker en de bloem in een kom, schep er de bosbessen en het citroensap door en vul hier de vorm mee.
  • Leg er de uitgeraderde deegreepjes als een vlechtwerk over, maak de uiteinden van de reepjes nat en druk ze op de deegrand.
  • Bestrijk het vlechtwerk met koffiemelk.
  • Bak de vlaai 30-40 minuten op een rooster in het midden van de oven.
  • Dek de vlaai, als de bovenkant te donker dreigt te worden, met beboterd aluminiumfolie af.
  • Dit gebak kan zowel warm als koud worden gegeten.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gebak