Bruidstaart

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

voor het cakedeeg:

  • 500 gram boter
  • 500 gram suiker
  • 500 gram eieren 7 eieren nr 3
  • 5 gram zout
  • vanillemerg vanillesuiker
  • de geraspte schil van 1 citroen
  • 500 gram bloem
  • 300 gram rozijnen
  • 150 gram gekonfijte kersjes
  • 150 gram sukade
  • rum
  • crème au beurre van 300-400 gr boter

voor de crème au beurre:

  • 125 gram boter
  • vanillemerg of vanillesuiker
  • 2 theelepels koffie-extractpoeder
  • 20 gram cacao of gesmolten couverture essence of likeur
  • kleurstof

voor het eiwitglazuur:

  • 100 gram poedersuiker
  • enkele druppels citroensap of essence of likeur
  • 1 of meer druppels kleurstof
  • 1 eiwit of wat minder

voor het glazuur:

  • 400 gram gezeefde poedersuiker
  • 2-3 eiwitten
  • citroensap of marasquin

Instructies

  • Het is een Engels gebruik om een bruidspaar op de trouwdag een 'weddingcake' te geven. Bruid en bruidegom snijden de taart en familie en vrienden moeten hiervan een stukje proeven.
  • Het gebak bestaat uit een toren van kleiner wordende taarten, die geheel met
  • wit glazuur is omhuld.
  • Bovenop prijken lelietjes-van-dalen of andere witte bloemetjes (hetzij echte,
  • hetzij van suikergoed of marsepein).
  • Van 3 cakes kunt u al een mooie bruidstaart maken.
  • Als u vormen neemt van 22, 16 en 10 cm doorsnee (ook een blikje of recht diep schoteltje kan dienst doen), heeft u 250 + 150 + 100 gr bloem nodig om cakedeeg te maken.
  • Beboter de cakevormen en leg op de bodem een stukje boterhampapier.
  • Roer de boter met de suiker, het zout, het vanillemerg, de vanillesuiker en de geraspte citroenschil tot room.
  • Voeg één voor één de eieren toe en roer de massa, telkens als een ei is toegevoegd, egaal en schuimig.
  • Meng de gezeefde bloem in een paar slagen luchtig door het beslag en klop daarna niet meer.
  • Was en droog de rozijnen, snijd de kersjes en de sukade klein en meng ze (met wat rum) door het deeg.
  • Doe het cakedeeg over in de vormen.
  • Schuif het rooster zo laag in de oven dat het midden van de vormen in het midden van de oven komt en bak de cakes in een matigwarme oven (140- 160°C) in 75-90 minuten gaar en heel lichtbruin
  • De cake is gaar als een breinaald, die in het midden van het deeg wordt gestoken, er droog uitkomt.
  • Laat de cakes even staan om ze steviger te laten worden, maak ze zo nodig van de kanten los, keer ze op een taartrooster en laat ze afkoelen.
  • Werk de cakes de volgende dag af.
  • Crème au beurre: Roer de boter met 50 gr gezeefde poedersuiker tot room en meng er het smaakgevende bestanddeel door.
  • Als dit een vloeistof is, zoals koffie-extract, voeg het vocht dan druppelsgewijs toe en roer telkens tot het gelijkmatig met de boter is vermengd.
  • Gebruik bij koffie of cacao 75 gr suiker.
  • Laat de crème au beurre afkoelen en stijf genoeg worden om haar voor spuitwerk te gebruiken.
  • Als de crème te sterk is gekoeld, laat ze het vocht weleens los; wordt ze dan iets verwarmd en geroerd, dan wordt ze weer goed.
  • Snijd de taarten in 2 of 3 lagen, bestrijd de lagen die op elkaar komen met crème au beurre en druk ze stevig op elkaar.
  • Eiwitglazuur: Zeef de poedersuiker en roer die met het ongeklopte eiwit en het citroensap of de essence of de likeur tot het glazuurpapje glanzend is.
  • Kleur het glazuur naar verkiezing (roze voor frambozen- of rozensmaak, geel voor citroen, sinaasappel en ananas, groen voor marasquin- of amandelsmaak).
  • Leg de garnering klaar, zodat u deze snel kan aanbrengen.
  • Giet het glazuur over het gebak, laat het uitlopen en strijk het met een plat gehouden mes verder uit.
  • Leg de garnering erop voordat het glazuur stijf is.
  • U kunt de staande kanten van de taarten voor het glaceren met een plak marsepein bedekken.
  • Werk de randen van de taarten af, bijvoorbeeld met een parelrandje van glazuur en spuit op de liggende vlakken een opschrift.
  • Vermeng voor het glazuur voor het spuiten van opschriften of figuren de poedersuiker met zo weinig mogelijk eiwit goed tot een dik, taai en glanzend papje ontstaat.
  • Meng er het citroensap of de marasquin door en roer het glazuur glanzend.
  • Doe het glazuur in een van papier gevouwen puntig zakje, waarvan een klein puntje is afgeknipt.
  • Vouw de bovenkant dicht en rol het op, waardoor het glazuur er langzaam schrijvend kan worden uitgedrukt.
  • Zet in de bovenste cake een glazen buisje met de lelietjes.
  • Neem hiervoor, bijvoorbeeld met een appelboor, direct na het glaceren wat glazuur en deeg weg.
  • Leg om de taart, op de taartrand, een paar kleine takjes asparagus of houd de taart geheel wit.
  • Maak de taart voor een gouden bruiloft licht goudgeel en kies ook bloempjes in deze kleur.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Taart
Feestdagen etc Bruiloft