Catalaans gebak

Porties: 8
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 100 gram boter
  • 100 gram griessuiker
  • 2 eieren
  • 200 gram bloem

Voor de praline:

  • 50 gram amandelschaafsel
  • 50 gram griessuiker
  • ½ eiwit

Voor het Catalaans gebak:

  • boter
  • 140 gram griessuiker
  • 100 gram amandelpoeder
  • 2 eieren
  • 50 gram lauwe melk
  • 190 gram bloem
  • 5 gram bakpoeder
  • 3 eetlepels ananas jam
  • 1 eetlepel bloemsuiker

Instructies

  • Doe voor het deeg de boter met de suiker in een beslagkom en wrijf ze goed door elkaar.
  • Kneed er vervolgens één voor één de eieren door en kruimel er tenslotte de bloem door.
  • Wrijf het deeg tussen uw handen tot het goed is gemengd en laat het in de koelkast ± 30 minuten opstijven.
  • Maak de praline voor de taartbedekking.
  • Meng de amandelschilfers, de suiker en het eiwit voorzichtig door elkaar.
  • Maak het beslag.
  • Klop 125 gr boter met de suiker en het amandelpoeder, goed op en klop er één voor één de eieren en de helft van de melk door.
  • Giet de bloem met het bakpoeder door een zeef en spatel ze door het beslag.
  • Spatel er tenslotte de rest van de melk door en schep het beslag in een spuitzak.
  • Wrijf een taartvorm van ± 22 cm ddoorsnee met boter in.
  • Rol het deeg uit en bekleed de vorm ermee.
  • Prik de bodem in en verdeel er de ananasconfiture over.
  • Spuit het beslag, tot op 1/2 cm van de rand, op de bodem en bestrooi met de praline.
  • Rol de rest van het deeg uit, snijd het in bandjes van ± 1 cm breed en bekleed de taart hiermee.
  • Zet de taart ± 40 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven.
  • Neem de vorm van de taart, laat hem op een rooster afkoelen en bestrooi hem tenslotte met de bloemsuiker.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gebak
Land van herkomst Spanje