Champignonrisotto
Ingrediënten
- 350 g gerookt spek
- 1 kleine ui
- 1 teentje knoflook
- 225 g witte champignons
- 100 g grotchampignons
- 75 g boter
- 2 eetlepel(s) olijfolie
- 375 g risottorijst
- 300 ml droge witte wijn
- 1,2 l kippenbouillon
- 75 g geraspte parmezaanse kaas + voor garnering
- 3 eetlepel(s) gehakte verse basilicum + wat blaadjes voor garnering
Instructies
- Snij het spek in dobbelsteentjes en snipper de ui en knoflook.
- Halveer de champignons.
- Bak het spek en de ui in 40 g boter en doe over op een bord.
- Bak de champignons ca 5 minuten in de rest van de boter en olijfolie.
- Doe ze over op het bord.
- Bak de rijst en knoflook 1 minuut in de pan.
- Giet de wijn erbij en breng aan de kook.
- Laat koken tot de wijn bijna geheel is opgenomen.
- Voeg de helft van de bouillon toe, breng aan de kook en laat doorkoken.
- Voeg vervolgens de rest van de bouillon toe en laat doorkoken tot de bouillon is opgenomen.
- Voeg spek, champignons en ui toe.
- Verhit de risotto tot ze crèmig is.
- Breng op smaaak en roer de gehakte basilicum en de kaas door.
- Garneer met de basilicumblaadjes en de kaas.
Notities / Tips / Wijnadvies
Variatietip:
Pancetta is een lekker alternatief voor gerookt spek.Dit is doorregen, aan de lucht gedroogd buikspek uit Italië.
U kunt echter ook gekookte ham toevoegen.