Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
Ingrediënten voor de chocolade rolbiscuit:
- 4 eieren
- 120 gram suiker
- 60 gram patisseriebloem
- 40 gram maizena
- 20 gram cacaopoeder
- 40 gram boter gesmolten
Karamel ingrediënten:
- 200 gram suiker
- 90 gram water
- 90 gram boter
- 125 ml slagroom
- 300 ml Slagroom
- 75 gram poedersuiker
- 75 gram mascarpone
- Frambozen
eventueel
- ½ tl zeezout
Ganache ingrediënten:
- 200 ml slagroom
- 50 gram suiker
- 10 gram honing
- 150 gram pure chocolade
- 50 gram roomboter
Karamel versiering:
- 200 gram suiker
- 2½ eetlepels water
Instructies
Begin met de karamel.
- Voeg suiker en water in de pan en breng het geheel zonder te roeren aan de kook.
- Wanneer de karamel goed begint de bruinen voeg je de boter toe en dan ga je roeren tot de boter gesmolten is.
- Let op, dit kan spatten !
- Voeg de slagroom toe en roer door.
- Schenk de karamel over in een pot of flesje en laat het geheel afkoelen.
Ga nu verder met de ganache.
- Doe de slagroom samen met de suiker en de honing in een pan en breng aan de kook.
- Voeg de chocolade toe en roer door tot het geheel gesmolten is.
- Voeg de boter toe en roer verder.
- Laat de ganache afkoelen.
Ga verder met de biscuit.
- Smelt de boter en laat afkoelen.
- Klop de eieren en de suiker samen minimaal 10 minuten op hoge snelheid.
- Voeg maizena, cacao en bloem bij elkaar en zeef het enkele keren.
- Wanneer de eieren goed stevig en luchtig zijn zeef je de bloem boven de kom.
- Spatel dit voorzichtig onder zodat je de luchtigheid blijft behouden.
- Neem een paar lepels beslag en voeg dit bij de gesmolten boter.
- Roer door en schenk dit nu onder het beslag.
- Spatel nog even verder.
- Neem de bakplaat met bakpapier en schenk het beslag op de bakplaat.
- Trek het recht met een spatel.
- Bak de biscuit af in een voorverwarmde oven van 230°C in ca 6 à 7 minuten af. Je ziet dat de biscuit gaar is wanneer je licht met je vinger op de biscuit drukt.
- Veert hij terug dan is hij gaar.
- Blijft het een deukje dan is hij nog niet gaar.
- Neem een schone theedoek, maak deze nat en knijp zeer goed uit.
- Neem een koude bakplaat erbij.
- Haal de biscuit uit de oven en leg de theedoek er boven op.
- Leg hier op de koude bakplaat en draai nu beide bakplaten ineens om.
- Doe de warme bakplaat weg en haal voorzichtig het bakpapier er af.
- Rol de biscuit nu samen met de theedoek op tot een rol en laat zo afkoelen.
- Doe poedersuiker, mascarpone en slagroom in een kom.
- Neem de afgekoelde karamel en voeg 2/3 toe aan de slagroom.
- Klop het geheel nu goed stijf en zet afgedekt koel weg.
Samenstellen:
- Rol de biscuit uit en vul met slagroom, laat aan de rand 2 cm vrij.
- Leg er frambozen op en rol nu voorzichtig de biscuit op.
- Zet de biscuit op een taartrooster boven een schone bakplaat.
- Schenk de ganache er over heen.
- Laat even uitlekken en vang dan de ganache terug op en schenk hem nogmaals er over.
- Doe dit net zo vaak totdat je tevreden bent over het resultaat.
- Zet de biscuit koud weg en maak de karamel versiering of versier de biscuit met iets anders zoals frambozen, pralines of iets dergelijks.
- Ik heb 200 gr suiker en 2 à3 eetlepels water laten karamelliseren.
- Laat de karamel iets afkoelen, neem een lepel en maak de versiering door ze om de steel van een houten lepel te draaien of rond een roomhoorn vorm.
- Laat afkoelen en haal ze van de vorm.
- Gebruik je een roomhoorn vorm, wrijf deze dan even in met een neutrale olie, zo komt de karamel gemakkelijker los. Leg de versiering na afkoeling op de biscuit.