Crema Catalana met anijskoekjes

Porties: 6
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • dessertschaaltjes

Ingrediënten

  • 6 dl melk volle
  • 2 eetlepels maïzena
  • 6 eidooiers
  • 150 gram suiker
  • ½ citroen de schil er van in repen
  • 1 kaneelstokje

Anijskoekjes voor ca 12 stuks

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 eetlepels bier
  • 1 eetlepel anijslikeur
  • 1 theelepel zout
  • 125 gram bloem
  • 3 eetlepels sesamzaad
  • 3 eetlepels anijszaad
  • 150 gram suiker

Instructies

  • Roer de maïzena met 2 eetlepels melk los, roer er daarna de eidooiers oor en zet dit mengsel apart.
  • Breng de rest van de melk met 100 gram suiker, de citroenschil en het kaneelstokje aan de kook en laat het op zacht vuur 15 minuten trekken.
  • Roer het hete melkmengsel langzaam door het maïzenamengsel.
  • Schenk het mengsel terug in de pan en laat het op zacht vuur koken tot de vla begint te borrelen.
  • Verwijder de citroenschil en het kaneelstokje.
  • Verdeel het mengsel over 6 schaaltjes en laat het 2 uur afkoelen.
  • Verdeel 50 gr suiker over de schaaltjes en laat die onder de hete grill of met een verfafbrander (of de onderkant van een sterk verhit pannetje) of speciaal Crema Catalana-ijzer karameliseren.
  • Serveer de crème met anijskoekjes.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Meng de olie, het bier, de likeur en het zout.
  • Roer de bloem erdoor en kneed het mengsel tot een soepel deeg.
  • Verdeel het deeg in 12 stukken en rol elk stuk tot een heel dunne deegcirkel uit.
  • Strooi er het sesamzaad, het anijszaad en de suiker over, rol de zaadjes met
  • een deegroller in het deeg en rol de kanten van het deeg iets omhoog.
  • Bak de koekjes in het midden van de oven in 10 minuten lichtbruin
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Koek