Dolmathakia me kima

(Gevulde wijnbladeren met gehakt)
Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 potje wijnbladeren of 30 verse
  • 5 kleine ui
  • 350 gram gehakt
  • kopje rijst 5 minuten geweekt in kokend water en afgegoten
  • 1 theelepel munt fijngestampt
  • 2 theelepels peterselie
  • kaneel
  • peper & zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • kippenbouillon
  • citroensap

Instructies

  • Vouw de wijnbladeren voorzichtig open en spoel ze af onder koud stromend water.
  • Meng uien, gehakt, rijst, munt, peterselie, kaneel, zout, peper en olijfolie door elkaar.
  • Vorm van 1 eetlepel van het mengsel een ovaal balletje, leg het op een druivenblad en rol het op.
  • Methode van vullen:
  • Leg de bladeren met de nerven naar beneden.
  • Leg de vulling onder het midden van het blad.
  • Vouw de twee zijpunten naar elkaar toe.
  • Rol de dolma van onderaf stevig op.
  • Maak als het vulsel op is van de overgebleven bladeren een laag onder in een casserole die net groot genoeg is om alle gevulde bladeren te bevatten.
  • Leg de gevulde bladeren en de losse laag om laag tot de casserole is gevuld.
  • Giet er zoveel water of bouillon over dat de bladeren net onder staan en besprenkel ze met citroensap.
  • Verzwaar de massa met een bord en doe een deksel op de casserole.
  • Breng het aan de kook op matig vuur, laat het daarna op een laag pitje ongeveer 1 uur zacht sudderen.
  • Laat de bladeren afkoelen in de bouillon, giet het af en dien het gerecht koud op.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Rijst / Vlees
Land van herkomst Griekenland