Dolmathakia me kima
(Gevulde wijnbladeren met gehakt)
Ingrediënten
- 1 potje wijnbladeren of 30 verse
- 5 kleine ui
- 350 gram gehakt
- ⅔ kopje rijst 5 minuten geweekt in kokend water en afgegoten
- 1 theelepel munt fijngestampt
- 2 theelepels peterselie
- kaneel
- peper & zout
- 2 eetlepels olijfolie
- kippenbouillon
- citroensap
Instructies
- Vouw de wijnbladeren voorzichtig open en spoel ze af onder koud stromend water.
- Meng uien, gehakt, rijst, munt, peterselie, kaneel, zout, peper en olijfolie door elkaar.
- Vorm van 1 eetlepel van het mengsel een ovaal balletje, leg het op een druivenblad en rol het op.
- Methode van vullen:
- Leg de bladeren met de nerven naar beneden.
- Leg de vulling onder het midden van het blad.
- Vouw de twee zijpunten naar elkaar toe.
- Rol de dolma van onderaf stevig op.
- Maak als het vulsel op is van de overgebleven bladeren een laag onder in een casserole die net groot genoeg is om alle gevulde bladeren te bevatten.
- Leg de gevulde bladeren en de losse laag om laag tot de casserole is gevuld.
- Giet er zoveel water of bouillon over dat de bladeren net onder staan en besprenkel ze met citroensap.
- Verzwaar de massa met een bord en doe een deksel op de casserole.
- Breng het aan de kook op matig vuur, laat het daarna op een laag pitje ongeveer 1 uur zacht sudderen.
- Laat de bladeren afkoelen in de bouillon, giet het af en dien het gerecht koud op.