Doro wat met berbere saus uit Ethiopië
Ingrediënten
- 1500 gram kip of ipdelen
- 2 middelgrote ui
- 4 fijngehakte teentjes knoflook
- 2 eetlepels limoensap
- 2 theelepels zout
- 2 theelepels fijngehakte verse gember
- ½ theelepel fenegriek
- ½ theelepel kardemom
- ¼ theelepel geraspte nootmuskaat
- 50 gram boter
- 1 ¾ dl water
- 0,6 dl droge witte wijn
- ¾ dl berbere saus
- 2 eetlepels paprikapoeder
- 4 hardgekookte ei
Instructies
- Snijd de kip zo nodig in stukken en dep die goed droog.
- Meng de uien, de knoflook, het citroensap, het zout, de gember, de fenegriek, de kardemom, de nootmuskaat en de boter in een braadpan goed door elkaar en laat het mengsel 2-3 minuten sudderen.
- Voeg het water, de wijn, de berbere saus en het paprikapoeder toe en laat de saus op hoog vuur in 3-5 minuten tot roomdikte inkoken.
- Voeg de stukken kip toe, dek de pan goed af en laat het gerecht 15 minuten sudderen.
- Doorboor de eieren met de tand van een vork en leg ze in de pan.
- Leg het deksel weer op de pan en laat 15-20 minuten verder sudderen tot de kip gaar is.
Berbere saus (Ethiopische hete saus)
- Rooster 2 theelepels komijnzaad, 4 kruidnagels, 1/2 theelepel kardemom, 1/4 theelepel piment, 1/2 theelepel fenegriek en enkele gedroogde chilipepers in een braadpan.
- Doe het mengsel daarna in een foodprocessor en meng het met 2 eetlepels gebakken uitjes (bawang), 2 theelepels zout, 1 theelepel gemberpoeder, 1/2 theelepel knoflookpoeder, 1 theelepel kurkuma, 1 dl slaolie en 1 dl rode wijn goed door elkaar.
- Doe het over in een goed afsluitbare pot.
- Lekker bij verse groenten en curries.