Doro wat met berbere saus uit Ethiopië

Porties: 6
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1500 gram kip of ipdelen
  • 2 middelgrote ui
  • 4 fijngehakte teentjes knoflook
  • 2 eetlepels limoensap
  • 2 theelepels zout
  • 2 theelepels fijngehakte verse gember
  • ½ theelepel fenegriek
  • ½ theelepel kardemom
  • ¼ theelepel geraspte nootmuskaat
  • 50 gram boter
  • 1 ¾ dl water
  • 0,6 dl droge witte wijn
  • ¾ dl berbere saus
  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • 4 hardgekookte ei

Instructies

  • Snijd de kip zo nodig in stukken en dep die goed droog.
  • Meng de uien, de knoflook, het citroensap, het zout, de gember, de fenegriek, de kardemom, de nootmuskaat en de boter in een braadpan goed door elkaar en laat het mengsel 2-3 minuten sudderen.
  • Voeg het water, de wijn, de berbere saus en het paprikapoeder toe en laat de saus op hoog vuur in 3-5 minuten tot roomdikte inkoken.
  • Voeg de stukken kip toe, dek de pan goed af en laat het gerecht 15 minuten sudderen.
  • Doorboor de eieren met de tand van een vork en leg ze in de pan.
  • Leg het deksel weer op de pan en laat 15-20 minuten verder sudderen tot de kip gaar is.

Berbere saus (Ethiopische hete saus)

  • Rooster 2 theelepels komijnzaad, 4 kruidnagels, 1/2 theelepel kardemom, 1/4 theelepel piment, 1/2 theelepel fenegriek en enkele gedroogde chilipepers in een braadpan.
  • Doe het mengsel daarna in een foodprocessor en meng het met 2 eetlepels gebakken uitjes (bawang), 2 theelepels zout, 1 theelepel gemberpoeder, 1/2 theelepel knoflookpoeder, 1 theelepel kurkuma, 1 dl slaolie en 1 dl rode wijn goed door elkaar.
  • Doe het over in een goed afsluitbare pot.
  • Lekker bij verse groenten en curries.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gevogelte / Kip
Land van herkomst Afrika