Drentse Bo(c)kbier
Het verhaal
Bokbier of bockbier is een seizoensbier, al in de 18 e eeuw was het Bockbier een Duitse aangelegenheid,
maar eind jaren 30 of begin jaren 40 kwam het op de Nederland markt.
Het bitter zoete bockbier is een typisch (Nederlandse) biertraditie geworden, vanaf het begin van de herfst
is dit bier tijdelijk verkrijgbaar (oktober en november), in die periode is dit speciaal bier verreweg het meest
gedronken bier.
Bockbier is van oorsprong een feestbier, vroeger was het de eerste brouwsel van de nieuwe oogst van hop,
tarwe en gerst. Bockbier wordt gezien als de 'handtekening' van een brouwerij.
Bokkige Bock (De Gulzige Gans, Coevorden)
Dit bokbier is moutig, licht zoet, karamel, vol en bitter, en is ongefilterd en ongepasteuriseerd
Maallust Bock (Maallust, Veenhuize)
Veldwachter Bock. Bockbier zoals vroeger werd gebrouwen. Krachtig, licht zoetig, volmoutig, met tonen van
karamel en gebrande mout.
Rode Toren Bock (Brouwerij De Leckere, Roden)
Sterke roostertonen in de geur en een zoet moutige smaak. In de afdronk nuances van gebrande mout en hop.
Ingrediënten
- 1 ei op kamertemperatuur
- 25 gram basterdsuiker
- peper optie: inplaats van peper: pittige paprikapoeder
- 2 flesjes bockbier Drents Bock Bier
- 250 ml. Rum of , Jenever, Wodka of Brandewijn
Instructies
- Klop het ei met de basterdsuiker en wat peper (schuimig);
- Voeg het bier en de (Rum, Jenever, Wodka of Brandewijtoe en
- verwarm al roerend (tot alle suiker is opgelost);
- Let er op, niet te lang laat inkoken (dit geeft een bittere smaak);
- Warm serveren.