Drentse David eet lekker
David eet lekker, is een oud, zoet gerecht op basis van rijst en water (een variant op rijstebrij).
Het verhaal
Het is een ouderwets Drents gerecht dat vrijwel niet meer gegeten wordt.
Eet het lauwwarm (rijstebrij) of laat verder afkoelen (rijstepudding).
Ingrediënten
- roomboter
- zout
- 100 gram rijst gewassen
- 50 gram boekweit
- roomboter
- basterdsuiker bruine
- 1 l water optie: in plaats van water: melk
Opties
- stroop
- 1 vanillestokje
Instructies
- Breng 1 liter water, (vanillestokje), wat zout aan de kook;
- Voeg al roerend de rijst toe;
- Breng het weer aan de kook (lees de kook instructie op de verpakking)
- Kooktijd rijst soorten:
- Zilvervlies rijst, kooktijd is circa 45 minuten.
- Witte rijst, kooktijd is circa 25 minuten.
- Wilde rijst, kooktijd is circa 60 minuten.
- Het rijst moet zacht van structuur zijn (geen harde rijst korrels);
- Niet afgieten;
- Voeg daarna al roerend het boekweit erbij en laat het nog eens 15 min. op een laag vuur staan, zo dat een stevige massa ontstaat (David eet lekker).
Notities / Tips / Wijnadvies
• Dien de brij (David eet lekker) op diepe borden met in het midden een
kuiltje met (room)boter en bruine basterdsuiker en/of met stroop.
kuiltje met (room)boter en bruine basterdsuiker en/of met stroop.