Drentse Proemenkreuze
Mengsel van pruimen, gezoet met rozijnen en stroop, als bij- of nagerecht.
Ingrediënten
- 250 gram pruimen gedroogde
- 100 gram rozijnen gele
- 100 gram krenten
- 1 liter water
- stroop 3 eetlepels
- 40 gram roomboter
- 1 theelepel azijn
- water
optie
- 1 eetlepel(s) aardappelmeel of maïzena
Instructies
Voorbereiding
- De pruimen, rozijnen en de krenten in een pan met ruim water één nacht weken.
Bereidingswijze
- Breng de pruimen, rozijnen en de krenten in het weekwater aan de kook brengen;
- Meng de stroop, azijn en de gesmolten (room)boter erbij;
- Laat het nog eens 15 zachtjes doorkoken (af en toe roeren);
- Eventueel binden: maak van aardappelmeel of maïzena met een beetje lauw water een glad papje, en bind daar de proemenkreuze mee (even al roerend door laten koken).
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip
• Proemenkreuze kan warm en koud gegeten worden.
• Proemenkreuze kan warm en koud gegeten worden.