Drentse Proemenkreuze

Mengsel van pruimen, gezoet met rozijnen en stroop, als bij- of nagerecht.
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 250 gram pruimen gedroogde
  • 100 gram rozijnen gele
  • 100 gram krenten
  • 1 liter water
  • stroop 3 eetlepels
  • 40 gram roomboter
  • 1 theelepel azijn
  • water

optie

  • 1 eetlepel(s) aardappelmeel of maïzena

Instructies

Voorbereiding

  • De pruimen, rozijnen en de krenten in een pan met ruim water één nacht weken.

Bereidingswijze

  • Breng de pruimen, rozijnen en de krenten in het weekwater aan de kook brengen;
  • Meng de stroop, azijn en de gesmolten (room)boter erbij;
  • Laat het nog eens 15 zachtjes doorkoken (af en toe roeren);
  • Eventueel binden: maak van aardappelmeel of maïzena met een beetje lauw water een glad papje, en bind daar de proemenkreuze mee (even al roerend door laten koken).

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip
• Proemenkreuze kan warm en koud gegeten worden.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Nagerecht
Land van herkomst Drenthe / Nederland