Drentse Zelfmelk

Zelfmelk is een andere naam voor Saliemelk.
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 10 gram maїzena
  • 1 liter melk
  • 8 blaadje(s) salie
  • 30 gram suiker optie: in plaats van suiker: honing

Instructies

  • Breng de melk met 6 blaadjes salie even aan de kook;
  • Laat de melk 60 min. intrekken op een laag vuur (niet laten koken);
  • Zeef de salieblaadjes uit de melk;
  • Meng 10 gram maїzena met een paar lepels melk (goed roeren);
  • Doe de opgeloste maїzena en het suiker bij de melk en breng het al roerend nog een keer aan de kook.

Notities / Tips / Wijnadvies

Het verhaal
Salie groeit oorspronkelijk in landen rond de Middellandse Zee op zonnige
berghellingen en op kale kalkrotsen. Salie planten zijn (vroeger) terug te
vinden op bijna elke Nederlandse boerderij.
Het is een winterharde groenblijver van ca. 80 cm. hoog, ’s zomers verschijnen
er lichtpaarse tot blauwe bloemen.
Salie is naast een krachtige genezende plant ook een belangrijk keukenkruid.
Het is een sterke antioxidant, vol met vitamine K, verbetert de hersenfuncties,
bevorderd de spijsvertering, helpt bij winderigheid en diarree.
Salie(melk) wordt beschouwd als een goed middel om gezond te blijven.
De symbolische waarden van saliebloemen in een bloemen boeket, dat staat
voor waardering en vriendschap, het geeft hen kracht en een lang leven.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Koude Dranken
Land van herkomst Drenthe / Nederland