Eend met Sauternes
Ingrediënten
- 1 tamme eend van ± 1½ kg
- 1 fles witte Sauternes
- 8 perziken
- 2 worteltjes
- 3 sjalotjes
- 2 middelgrote uien
- 1 takje verse tijm
- 1 laurierblaadje
- 3 eetlepels boter
- zout
- peper
Instructies
- Was de schoongemaakte eend, droog hem met keukenpapier en bestrooi met zout en peper.
- Smeer de eend in met 2 eetlepels gesmolten boter en leg hem in een braadslede.
- Zet de braadslede in een op 200°C voorverwarmde oven en laat de eend in 40 minuten bijna gaar worden.
- Snijd intussen de ui en de wortel in plakken en snipper het sjalotje.
- Smoor de groenten 5 minuten in de rest van de boter en voeg dan de Sauternes, tijm en laurier toe.
- Laat de vloeistof tegen de kook aan komen en de rest van de braadtijd van de eend op een klein vuur reduceren.
- Ontvel de perziken, halveer ze en snijd vervolgens iedere helft nogmaals in tweeën.
- Verdeel de eend in stukken, leg die met de perzikkwarten in een ovenvaste schaal en plaats de eend 5 minuten terug in de oven.
- Zeef intussen de ingekookte wijn ,hij moet behoorlijk zijn ingedikt en maak de saus op smaak af met zout en peper.
- Schenk de saus over de eend en serveer deze direct.
Notities / Tips / Wijnadvies
Lekker met gebakken aardappelen en een glas Sauternes.