Eend met Sauternes

Porties: 6 stuks
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 tamme eend van ± 1½ kg
  • 1 fles witte Sauternes
  • 8 perziken
  • 2 worteltjes
  • 3 sjalotjes
  • 2 middelgrote uien
  • 1 takje verse tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 3 eetlepels boter
  • zout
  • peper

Instructies

  • Was de schoongemaakte eend, droog hem met keukenpapier en bestrooi met zout en peper.
  • Smeer de eend in met 2 eetlepels gesmolten boter en leg hem in een braadslede.
  • Zet de braadslede in een op 200°C voorverwarmde oven en laat de eend in 40 minuten bijna gaar worden.
  • Snijd intussen de ui en de wortel in plakken en snipper het sjalotje.
  • Smoor de groenten 5 minuten in de rest van de boter en voeg dan de Sauternes, tijm en laurier toe.
  • Laat de vloeistof tegen de kook aan komen en de rest van de braadtijd van de eend op een klein vuur reduceren.
  • Ontvel de perziken, halveer ze en snijd vervolgens iedere helft nogmaals in tweeën.
  • Verdeel de eend in stukken, leg die met de perzikkwarten in een ovenvaste schaal en plaats de eend 5 minuten terug in de oven.
  • Zeef intussen de ingekookte wijn ,hij moet behoorlijk zijn ingedikt en maak de saus op smaak af met zout en peper.
  • Schenk de saus over de eend en serveer deze direct.

Notities / Tips / Wijnadvies

Lekker met gebakken aardappelen en een glas Sauternes.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Eend / Gevogelte / Hoofdgerechten
Land van herkomst België