Eendenborst met bramen

Porties: 2 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 eendenborstfilets
  • zout
  • versgemalen peper
  • 1 sjalotje
  • 1 blik bramen 200 g Jonker Fris
  • ½ dl medium dry sherry of witte port
  • ½ pot wildfond à 380 ml
  • 1 theelepel tijm
  • 40 g koude roomboter

Instructies

  • Eendenborstfilets op kamertemperatuur laten komen.
  • Oven voorverwarmen op 175 ºC of gasovenstand 3.
  • Eendenborstfilets aan velkant met mesje insnijden en bestrooien met zout en peper.
  • In koekenpan eendenborstfilets met velkant in pan leggen en ca. 4 minuten bakken.
  • Keren en andere kant ca. 3 minuten bakken.
  • Eendenborstfilets in lage ovenschaal leggen en in oven nog ca. 8 minuten van binnen rosé laten worden.
  • Intussen sjalotje pellen en snipperen.
  • Bramen afgieten en vocht opvangen.
  • Van bakvet 5 eetlepels achterhouden, rest weggooien.
  • In pan bakvet opnieuw verhitten en sjalotje ca. 2 minuten zachtjes fruiten.
  • Sherry, wildfond, tijm, helft van bramen en 2 eetlepels bramenvocht toevoegen en op matig hoog vuur tot saus laten inkoken.
  • Twee borden voorverwarmen.
  • Saus boven steelpan door zeef wrijven en opnieuw zachtjes verwarmen.
  • Rest van boter in klontjes snijden en één voor één door saus kloppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Eendenborstfilets schuin in dunne plakjes snijden en in waaier op warme borden leggen.
  • Saus erover schenken.
  • Garneren met rest van bramen.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveren met röstikoekjes en spruitjes.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Eend / Fruit / Gevogelte / Hoofdgerechten