Eendenborst met bramen
Ingrediënten
- 1 eendenborstfilets
- zout
- versgemalen peper
- 1 sjalotje
- 1 blik bramen 200 g Jonker Fris
- ½ dl medium dry sherry of witte port
- ½ pot wildfond à 380 ml
- 1 theelepel tijm
- 40 g koude roomboter
Instructies
- Eendenborstfilets op kamertemperatuur laten komen.
- Oven voorverwarmen op 175 ºC of gasovenstand 3.
- Eendenborstfilets aan velkant met mesje insnijden en bestrooien met zout en peper.
- In koekenpan eendenborstfilets met velkant in pan leggen en ca. 4 minuten bakken.
- Keren en andere kant ca. 3 minuten bakken.
- Eendenborstfilets in lage ovenschaal leggen en in oven nog ca. 8 minuten van binnen rosé laten worden.
- Intussen sjalotje pellen en snipperen.
- Bramen afgieten en vocht opvangen.
- Van bakvet 5 eetlepels achterhouden, rest weggooien.
- In pan bakvet opnieuw verhitten en sjalotje ca. 2 minuten zachtjes fruiten.
- Sherry, wildfond, tijm, helft van bramen en 2 eetlepels bramenvocht toevoegen en op matig hoog vuur tot saus laten inkoken.
- Twee borden voorverwarmen.
- Saus boven steelpan door zeef wrijven en opnieuw zachtjes verwarmen.
- Rest van boter in klontjes snijden en één voor één door saus kloppen.
- Op smaak brengen met zout en peper.
- Eendenborstfilets schuin in dunne plakjes snijden en in waaier op warme borden leggen.
- Saus erover schenken.
- Garneren met rest van bramen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveren met röstikoekjes en spruitjes.