Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
voor de deegstarter
- 100 gram bloem
- 125 gram water
- ½ tl instant gist
Voor het deeg
- 250 ml melk
- 1 tl gist
- 2 el suiker
- 2 el gesmolten boter
- 1 tl zout
- 375 bloem
- een beetje maismeel of polenta om te bestrooien
- boter om in te bakken
Instructies
- Maak eerst de deegstarter door de bloem, het water en de gist even goed door elkaar te mengen zodat er geen klontjes meer in zitten.
- Dek het af met wat folie en laat het op kamertemperatuur minstens 1 uur rusten, maar tot 12 uren kan ook.
- Hoe langer je het laat staan deste beter het fermenteert en deste meer smaak het aan je english muffins zal geven.
- Het zal gelang de tijd steeds meer gaan bubbelen en verdubbelen in volume.
- Ik heb het ruim 5 uren laten staan.
- Wanneer je vind dat je deegstarter klaar is maak je het deeg.
- Meng daarvoor de melk met de gist en de deegstarter.
- Roer dit even goed door elkaar zodat de deegstarter goed ‘opgelost’ is in de melk.
- Voeg dan de suiker en de gesmolten boter toe en roer dat er even goed doorheen.
- Voeg dan de bloem en het zout toe en wanneer het goed gemengd is kun je het gaan kneden.
- Dit kan met een machine of met de hand.
- Het is een flink plakkerig deeg, waardoor het met de hand wat lastig kneden is.
- Voeg desnoods een beetje extra bloem toe.
- Gedurende het kneden zal het echter wel wat beter worden.
- Bol het deeg goed op en doe het in een met olie ingevette kom, dek af en zet het weg voor de 1e rijs.
- Voor een mooie langzame rijs zet je de kom met deeg een nacht in de koelkast.
- Heb je die tijd niet, dan kun je het ook buiten de koelkast laten rijzen totdat het verdubbeld is.
- Dit duurt afhankelijk van je kamertemperatuur ongeveer 1-1,5 uur.
- Zodra de 1e rijs klaar is verdeel je het deeg in 12 stukken en bol je het op tot kleine bolletjes.
- Leg deze op een met maismeel bestrooide plaat en dek af met een theedoek voor de 2e rijs.
- Laat de bolletjes ongeveer 1 uur rijzen, indien het deeg uit de koelkast komt laat je het 2 uur rijzen en op temperatuur komen.
- Verwarm ondertussen een koekenpan op je fornuis en doe een klein beetje boter in de pan.
- Genoeg om de english muffins niet aan te laten bakken, maar niet teveel want die boter gaat dat aanbranden.
- Doe 3-4 deegbolletjes in de pan en laat ze op middelmatig vuur 5-6 minuten per kant langzaam bakken.
- De deegbolletjes zullen in de pan nog wat rijzen dus hou daar rekening mee.
- Bak ze voorzichtig, ze hebben de neiging om aan te branden dus hou de hoogte van het vuur in de gaten.
- Serveer ze warm met boter en jam of laat ze afkoelen en snij ze voor het serveren doormidden en rooster ze in de broodrooster.
- Je kunt de english muffins een paar dagen in een luchtdichte bak bewaren of goed in folie ingepakt ca 3 mnd in de vriezer.