English muffins

English muffins

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

voor de deegstarter

  • 100 gram bloem
  • 125 gram water
  • ½ tl instant gist

Voor het deeg

  • 250 ml melk
  • 1 tl gist
  • 2 el suiker
  • 2 el gesmolten boter
  • 1 tl zout
  • 375 bloem
  • een beetje maismeel of polenta om te bestrooien
  • boter om in te bakken

Instructies

  • Maak eerst de deegstarter door de bloem, het water en de gist even goed door elkaar te mengen zodat er geen klontjes meer in zitten.
  • Dek het af met wat folie en laat het op kamertemperatuur minstens 1 uur rusten, maar tot 12 uren kan ook.
  • Hoe langer je het laat staan deste beter het fermenteert en deste meer smaak het aan je english muffins zal geven.
  • Het zal gelang de tijd steeds meer gaan bubbelen en verdubbelen in volume.
  • Ik heb het ruim 5 uren laten staan.
  • Wanneer je vind dat je deegstarter klaar is maak je het deeg.
  • Meng daarvoor de melk met de gist en de deegstarter.
  • Roer dit even goed door elkaar zodat de deegstarter goed ‘opgelost’ is in de melk.
  • Voeg dan de suiker en de gesmolten boter toe en roer dat er even goed doorheen.
  • Voeg dan de bloem en het zout toe en wanneer het goed gemengd is kun je het gaan kneden.
  • Dit kan met een machine of met de hand.
  • Het is een flink plakkerig deeg, waardoor het met de hand wat lastig kneden is.
  • Voeg desnoods een beetje extra bloem toe.
  • Gedurende het kneden zal het echter wel wat beter worden.
  • Bol het deeg goed op en doe het in een met olie ingevette kom, dek af en zet het weg voor de 1e rijs.
  • Voor een mooie langzame rijs zet je de kom met deeg een nacht in de koelkast.
  • Heb je die tijd niet, dan kun je het ook buiten de koelkast laten rijzen totdat het verdubbeld is.
  • Dit duurt afhankelijk van je kamertemperatuur ongeveer 1-1,5 uur.
  • Zodra de 1e rijs klaar is verdeel je het deeg in 12 stukken en bol je het op tot kleine bolletjes.
  • Leg deze op een met maismeel bestrooide plaat en dek af met een theedoek voor de 2e rijs.
  • Laat de bolletjes ongeveer 1 uur rijzen, indien het deeg uit de koelkast komt laat je het 2 uur rijzen en op temperatuur komen.
  • Verwarm ondertussen een koekenpan op je fornuis en doe een klein beetje boter in de pan.
  • Genoeg om de english muffins niet aan te laten bakken, maar niet teveel want die boter gaat dat aanbranden.
  • Doe 3-4 deegbolletjes in de pan en laat ze op middelmatig vuur 5-6 minuten per kant langzaam bakken.
  • De deegbolletjes zullen in de pan nog wat rijzen dus hou daar rekening mee.
  • Bak ze voorzichtig, ze hebben de neiging om aan te branden dus hou de hoogte van het vuur in de gaten.
  • Serveer ze warm met boter en jam of laat ze afkoelen en snij ze voor het serveren doormidden en rooster ze in de broodrooster.
  • Je kunt de english muffins een paar dagen in een luchtdichte bak bewaren of goed in folie ingepakt ca 3 mnd in de vriezer.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Cupcakes / Muffins
Land van herkomst Engeland