Erpelfooi
Tijdens de aardappeloogst huurden de West-Brabandse boeren nogal veel extra personeel voor het rooien en rapen van de aardappelen. Als de oogst binnen was en het aardappelloof lag te branden op de akkers, werden alle arbeiders getrakteerd op pannenkoeken met stroop. Het waren vrij dikke gist-pannenkoeken, gebakken in vet of reuzel in een pannenkoek met een doorsnede van wel ca. 30-40 cm.
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 2 ei
- 30 gram gist
- 1 eetlepel suiker
- 1 liter melk
- 1 theelepel zout
- 1½ dl water
- vet of reuzel
Instructies
- Maak een gist-beslag van de eerste 6 ingrediënten en laat dit goed uitrijzen.
- Roer er vóór het bakken het lauwe water erdoor.
- Smelt vet of reuzen in de koekenpan en bedek de bodem met het uitgerezen deeg.
- Laat de koek langzaam bakken.
- Als de bovenkant droog is geworden, keert men de koek. Baktijd 5-7 minuten.
- De koek werd warm geserveerd met suikerstroop.
- Men dronk er royaal koffie bij, die vooral niet te sterk mocht zijn.