Finse kerst krans

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 30 gram gist
  • 2 ½ deciliter melk
  • 50 gram suiker
  • 1 ei
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel kardemompoeder
  • 500 gram bloem
  • 150 gram boter
  • 75 gram rozijnen
  • 1 ei
  • 75 amandelen

Instructies

  • Roer de gist glad met 2 el van de lauwwarme melk en 1 el suiker en laat dit 10 min rusten.
  • Klop het ei schuimig met de rest van de suiker.
  • Voeg het gistmengsel, de rest van de melk, zout en kardemompoeder toe en kneed door dit mengsel zoveel bloem dat een elastisch deeg ontstaat.
  • Kneed er tot slot de zachte boter en de rozijnen door.
  • Laat het deeg afgedekt met een vochtige theedoek op een warme plaats 1,5 uur rusten.
  • Kneedt het deeg nogmaals door en verdeel het in drie porties.
  • Rol hiervan 3 strengen en vlecht deze.
  • Plak de uiteinden van de vlecht aan elkaar met wat water en laat hem opnieuw 1,5 uur rijzen.
  • Bestrijk de krans met losgeroerd ei en bestrooi hem met amandelschaafsel.
  • Bak hem 30 min in een voorverwarmde oven van 200 graden.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gebak
Land van herkomst Finland
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc Kerst