Friese suikerbroodjes

Porties: 8
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 25 gram verse gist of 1 zakje gedroogde gist inh. 7 gr
  • 1 ½ dl lauwwarme melk
  • 500 gram gezeefde bloem
  • zout
  • 125 gram boter
  • 4 eetlepels gembersiroop
  • 2 eieren
  • 1 theelepel kaneel
  • ¼ theelepel gemalen kruidnagel
  • 3 eetlepels grofgehakte gemberbolletjes
  • 120 gram witte kandij extra fijn
  • 6 eetlepels kristalsuiker
  • 8 eenpersoonsbroodvormpjes van 10 x 5 cm

Instructies

  • Verbrokkel de verse gist boven de melk en laat oplossen.
  • Behandel de gedroogde gist volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Meng de bloem en een mespunt zout in een kom, maak in het midden een kuiltje en schenk de gistoplossing daarin.
  • Voeg 75 gr boter, de gembersiroop en de eieren toe en meng dit goed.
  • Kneed 10 minuten tot een soepel deeg en laat dit, afgedekt met een vochtige doek, op een warme plaats 1 uur rijzen.
  • Kneed er dan de kaneel, de kruidnagel, de gemberbolletjes en 80 gr kandij door.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Vet de broodvormpjes dik met 25 gr boter in en bestrooi ze met 2 eetlepels kristalsuiker.
  • Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en vorm ze tot rolletjes.
  • Laat de rolletjes in de vormpjes 15 minuten narijzen.
  • Bestrijk de bovenkant van het deeg met 25 gr boter en strooi er 40 gr kandijsuiker en 4 eetlepels kristalsuiker over.
  • Bak de suikerbroodjes in het midden van de oven in 20 minuten gaar en goudbruin.
  • Stort de broodjes op een rooster en laat ze afkoelen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Brood
Land van herkomst Friesland